Krekul

Pepijn Theeuwes uit Moergestel en Jort Simons uit Oisterwijk maken nieuwe zonneauto voor wereldkampioenschap in Australië


De Moergestelse Pepijn Theeuwes is onderdeel van het Delftse Brunel Solar Team. Het team met studenten van de TU Delft bouwt dit jaar een gloednieuwe zonneauto.

Pepijn gaat samen met 17 andere teamleden van start om deel te nemen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. “Door Covid-19 werd de race vorig jaar afgelast, de race ervoor brandde onze auto af vlak voor de finish. Dit jaar gaan we er alles aan doen om de winst terug naar Delft te halen!” vertelt Pepijn. Hij studeert werktuigbouwkunde aan de TU Delft en zal dit jaar de rol van Structural Engineer vervullen binnen het team. Ook Jort Simons  uit Oisterwijk is onderdeel van het team. Hij studeert Lucht en Ruimtevaarttechniek en zal de functie van Aerodynamicus vervullen binnen het team.

Pepijn Theeuwes uit Moergestel (Foto: Hans-Peter van Velthoven).

De laatste jaren waren niet gemakkelijk voor het Delftse team. Het afbranden van zonneauto ‘Nuna X’ vlak voor de finish (in 2019), de corona crisis en de derde plek in de Solar Challenge Morocco staan nog vers in het geheugen gegrift. Gelukkig is het vorige team erin geslaagd om de eerste plek te bemachtigen in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika na een zenuwslopende race tegen onder andere huidig wereldkampioen en buurland België. Dit jaar zal het nieuwe team er alles aan te doen om de eerste plek te heroveren in het wereldkampioenschap, dat eens per twee jaar plaatsvindt. “De race in Zuid-Afrika geeft ons weer nieuwe kracht, het voelt goed dat er weer een overwinning binnen is gehaald. Nu is het aan ons om op het wereldtoneel in Australië ook als eerste over de finish te komen. We zullen een nog efficiëntere auto moeten bouwen, een grote opgave, maar ik heb vertrouwen dat we alles op alles zetten om dat doel te behalen.” vertelt Pepijn.

Nuna naar Australië
In oktober zal het team voor de 11e keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De route loopt vanaf het noordelijke Darwin over een traject van meer dan 3000 kilometer, dwars door de outback naar het zuidelijke Adelaide. Teams van over de hele wereld gaan met elkaar de strijd aan om de titel te veroveren op dit wereldkampioenschap zonneracen. Het Brunel Solar Team mag zich het meest succesvolle team noemen met maar liefst 7 wereldtitels op haar naam. Pepijn: “Het wordt een hele spannende race nu dat de concurrentie steeds beter wordt. Er doen waarschijnlijk 45 teams mee van over de hele wereld, waaronder teams van topuniversiteiten zoals MIT en Stanford. Naast de competitie met de andere teams is de route ook een hele uitdaging. In slechts een paar dagen dwars door de outback racen, een groot avontuur.”

Pushing Limits
Dit jaar gaat het team een nieuwe zonneauto ontwerpen, bouwen en testen. Hiermee wil het team de race in Australië winnen, maar daarnaast hebben ze ook nog een ander belangrijk doel. “We willen mensen inspireren op het gebied van duurzaamheid door middel van technische innovaties. Door te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzame energie, hopen we dat mensen zich bewust worden van hun eigen impact en de mogelijkheden om die te verminderen.” vertelt Pepijn. Zo staat het team geregeld met hun zonneauto ‘Nuna’ op verschillende evenementen en brengen ze met hun zonneauto bezoek aan scholen door heel Nederland.

Jort Simons uit Oisterwijk (Foto: Hans-Peter van Velthoven).

Structural Engineer
Binnen het team vervult Pepijn de rol van Structural Engineer. “Als Structural Engineer ben ik verantwoordelijk voor de productie van de auto. Zo wordt onze auto gebouwd met koolstofvezel om er voor te zorgen dat de auto niet alleen heel licht maar ook heel sterk is.” vertelt Pepijn. “Onderdeel mogen zijn van dit team is een hele gave ervaring. Vroeger las ik dat een groep studenten uit Delft een zonneauto echt helemaal zelf bouwde. Nu ik zelf mee mag bouwen aan de auto voelt dat als het uitkomen van een kinderdroom. Ik hoop zelf ook anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie.”

Aerodynamicus
Binnen het team vervult Jort de rol van Aerodynamicus. “Als Aerodynamicus binnen het zonneteam ben ik constant bezig met het verbeteren van de efficiëntie van onze auto. Door middel van uitgebreid onderzoek en het testen van verschillende ontwerpen, probeer ik de luchtweerstand van het voertuig te verminderen.” vertelt Jort. “Vroeger zag ik op televisie de race met zonneauto’s voorbij komen. Ik weet nog dat ik toen dacht, dit wil ik ook. Om nu daadwerkelijk onderdeel te zijn van dit team voelt heel speciaal. Om me samen met het team in te zetten voor duurzaamheid en mensen te kunnen inspireren door middel van techniek voelt als een droom die werkelijkheid wordt.”

Team Nuna 12 (Foto: Jorrit Lousberg en Hans-Peter van Velthoven )