ondernemers

Oisterwijkse Kerststal weer geopend (Update)


De Oisterwijks Kerststal staat weer in al haar glorie op de Oisterwijkse kiosk in het centrum aan De Lind.

De Kerststal in de Oisterwijkse kiosk (Foto: Joris van der Pijll).

De beeldengroep van de Oisterwijkse Kerststal is uniek en kent een bijzondere 60-jarige geschiedenis (zie onder). De uit dennenhout gesneden creaties zijn begin jaren zestig gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik, in opdracht van de plaatselijke toeristenvereniging (VVV). De beeldengroep was een geschenk aan de Oisterwijkse gemeenschap. Vanaf 1962 werden de beelden rond kerstmis tentoongesteld in het centrum. De beelden hadden veel te lijden van weersomstandigheden en ongedierte. Eind jaren negentig verkeerden de beelden in een zeer slechte staat. Er waren delen afgebroken en provisorisch hersteld. Hier en daar was wat kleur aan de beelden gegeven met verfrestanten uit de gemeentelijke werkplaats. De gravure van de kribbe en het kind was over de hele lengte gebarsten. Na een publicatie in de plaatselijke pers (1999) over de erbarmelijke conditie van de beelden deed de toenmalige wethouder Jos Schoenmakers een oproep aan vrijwilligers om een restauratie uit te voeren. Met veel vakmanschap en toewijding werden de beelden hersteld en geconserveerd. Sinds de restauratie staan de beelden op een prominente plaats op De Lind, in de kiosk die gedurende de kerstperiode als kerststal fungeert.

Meer hierover leest u op de website Oisterwijksekerststal.nl

De Kerststal is vrij te bezichtigen, op de kiosk in het centrum van Oisterwijk, aan De Lind tegenover de Joanneskerk.

Klik en lees hier meer over Kerst in onze dorpen!

Oisterwijkse kerststal al 60 jaar te bewonderen!

Om de historie van de unieke Oisterwijkse kerstbeeldengroep niet in oude ordners te laten verstoffen maakten de vrijwillige beheerders samen met ‘Oisterwijk in Beeld’ een korte documentaire over het ontstaan en behoud van deze zestigjarige beeldengroep. De première van deze documentaire vindt plaats op 15 december 2022 in Tiliander, tijdens de kerstbijeenkomst voor senioren en is vanaf 15 december te zien op de website www.oisterwijkinbeeld.nl

Bijzonder cadeau

De fraaie beelden werden gesneden door de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik. De uit Oisterwijks dennenhout gesneden beeltenissen tonen meer dan de traditionele voorstelling van Maria en Jozef.  De lokale VVV schonk dit cadeau in 1962 onder de voorwaarde dat de gemeente Oisterwijk elk jaar de kerststal een plaats gaf in het centrum én goed voor de beelden zorgde. Dat laatste bleek lastig. Het dennenhout leed onder de weersomstandigheden en vraatzuchtig ongedierte. De conditie van de beelden werd steeds slechter en waren amper nog toonbaar. In de publicatie met de titel ‘Hoe lijdt dit kindeke..’ vroeg John Kusters zich in 1999 publiekelijk af hoe serieus de gemeente omging met die beloofde zorgplicht. Wethouder Jos Schoenmakers trok zich dat aan en kwam samen met Kusters tot een nieuwe vorm van beheer van de beeldengroep.

Toekomstbestendig

Met vrijwilligers werden de beelden gerestaureerd en geprepareerd voor de toekomst. Met de vaardigheid van timmerman Toon Scheepens en Eftelingmodelleur Patrick van den Nieuwenhuizen kreeg de stal een nieuwe uitstraling. Het schamele verblijf onder rieten matten van de eerste jaren maakte in 2000 plaats voor een droog en stemmig verblijf in de kiosk op De Lind. Dankzij de samenwerking tussen de gemeente en de vrijwilligers kan Oisterwijk nu al zestig jaar van dit unieke kerstcadeau genieten.  Tot Driekoningen (6 januari) kan jong en oud genieten van deze fraaie kerststal op de kiosk in Oisterwijk. En de bijzondere geschiedenis van deze unieke kerststal is te bewonderen op de website van Oisterwijk in Beeld.