Krekul

Blijde boodschap over milieudelict Haarens gemeentehuis


De blijde boodschap komt uit Haaren; het ‘milieudelict’ gaat volgens een van de ‘Van Rossems’ over de voorgenomen sloop van het voormalige gemeentehuis. Rens van de Ven heeft er onderstaande ingezonden stuk over geschreven:

Een blijde boodschap

Met Kerstmis en een nieuw jaar in het vooruitzicht twijfelen nog veel Haarenaren over wat ze moeten denken van hun gemeentehuis. Moet/mag het weg of is het eeuwig zonde. De gemeenteraad van Oisterwijk heeft de rol van Herodes in dit Kerstverhaal opgeëist en heeft op 3 november besloten om te slopen. Een raadslid, notabene uit Haaren sprak het vonnis uit; het is een gedrocht. Raadsleden hebben overal verstand van. Bij hun verkiezing gebeurt er namelijk iets wat destijds met Pinksteren de apostelen overkwam. De rol van de herbergier werd vervuld door een architect die in het Haarens Klokje betoogde dat er voor dit gebouw geen plaats meer was in Haaren.

gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis van Haaren met het recent opnieuw ingerichte plein (Foto: Oisterwijk in Beeld)

Maar dan komt de blijde boodschap gedateerd 12 december 2022, handgeschreven en die komt uit Texel. Een eiland vol schapen en met veel herders, rond kerstmis een passende entourage, daar woont Vincent van Rossem. Die dicht ik de rol van de Aartsengel toe. Van Rossem is architectuurhistoricus en emeritus hoogleraar, gespecialiseerd in de architectuur vanaf de 19e eeuw, ook bekend van de televisieserie: Hier zijn de van Rossems! Hij was zo vriendelijk om, nadat ik de situatie in Haaren had uitgelegd, voor mij de elf foto`s te bekijken die al 25 jaar op de website van architecten bureau Coppen uit Roermond staan (klik hier).

Zijn antwoord: ‘Heel recente architectuur is moeilijk te beoordelen. Het lijkt mij geen meesterwerk, maar dat zegt niet veel. Het is in elk geval heel karakteristiek voor zijn tijd. Over 50 jaar zegt iedereen: “Oh wat leuk”.  En dan is het nog eens heel erg slecht voor het milieu om een goed gebouw te slopen. Sloopwerk produceert veel CO2 en heel veel vervuild afval. Bovendien worden grote hoeveelheden goed bouwmateriaal verspild. Het is eigenlijk gewoon een milieu delict.’ Tot zover Vincent van Rossem.

Hopelijk helpt deze boodschap de lezers om zich een gefundeerd oordeel te vormen over de toekomst van het Haarens gemeentehuis.

Een vredige Kerst en een gezond en gelukkig 2023.

Rens van de Ven