Care Inn

Vuurwerkoverlast bij ouderen en vluchtelingen


Leuk, lastig of overlast? Voor ouderen en vluchtelingen kan vuurwerk extra belastend zijn.

Buurtpreventieteam Moergestel

Afgelopen twee weken kreeg Buurtpreventieteam Moergestel van een aantal mensen in Moergestel het verzoek of zij de overlast voor mensen in Stanislaus en de vluchtelingen uit Oekraïne, die in het klooster verblijven, kunnen verminderen. ‘Uiteraard willen wij hieraan gehoor geven en afgelopen woensdagmiddag gingen we “te veld” met z’n drieën in Moergestel. Om 13.00 uur verzamelden wij ons bij Stanislaus en het leek wel of de “jeugd” hiervan op de hoogte was. Zodra we, Bart en ik, stonden te wachten op Marco, braken de vuurwerkknallen los. Zo, daar is onze motivatie voor deze middag en we hoorden het van achter de school vandaan komen. Marco was gearriveerd en wij hadden ons “strijdplan” ondertussen gereed. We wandelen met drieën een andere kant op en dan “sluiten we ze in” en vragen naar de reden van deze overlast.’ Kort daarna was er niets meer te horen. ‘We benaderden enkele mensen die aan het werk waren bij Nieuwenhof maar die zeiden dat het vanaf het bungalowpark kwam. We hebben toch twee rondes gemaakt rond Stanislaus en klooster Nieuwenhof, maar het bleef rustig.’

“Het lijkt wel of iemand iets doorgegeven heeft” zeiden de heren tegen elkaar. “Het gaat direct wel weer knallen” zei Bart, en daarop werd besloten om richting het bungalowpark te fietsen en vandaar systematisch vanaf drie kanten de wegen afzonderlijk in te gaan en elkaar op een aantal plekken ontmoeten. Er werd zo 1,5 uur door Moergestel gefietst en alle zijden van de straten benaderd, maar het bleef stil. ‘Is het telepathie of zijn er mensen ingeseind van “Jongens de buurtpreventie fiets rond, nu niets afsteken” en daar krijg ik het gevoel van vroeger bij toen ik jong was en in Tilburg woonde: “Pas op! De Wèèkwout fiets rond”. Ja, uiteraard zijn wij ook jong geweest al is dat enige tijd geleden. Gelukkig en bijna niet te geloven maar het is verder de hele dag stil geweest en wij hebben thuis een lekker bakkie koffie gedronken en dachten “Na gedane arbeid is het goed rusten”. Heeft dit verhaaltje uw interesse gewekt dan kunt u een keer mee gaan met ons.’

Kijk op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl voor meer info.