themake

Taliban en IS praktijken aldus raadslid VVD Oisterwijk over acties klimaatactivisten (Update)


Recente acties van klimaatactivisten zijn door een Oisterwijks raadslid vergeleken met Taliban en IS praktijken.

Raadslid Patrick Simons (Foto: Masja Vlaminckx).

Het OM heeft tegen twee klimaatactivisten – die zichzelf recent hebben vastgelijmd aan de glasplaat en lijst van een wereldberoemd schilderij – 4 maanden geëist. Daarop komen veel reacties van mensen die dat teveel vinden, omdat de schade meeviel en het doel volgens hen belangrijk is om aandacht voor te vragen. Ook zijn er mensen die vinden dat de straf zwaarder moet, omdat er volgens hen een risico is geweest op schade aan een werelds kunstwerk.

Oisterwijks VVD raadslid Patrick Simons behoort bij de laatste groep. Volgens hem is de schade groter ‘dan een paar tientjes, de lijst en achterkant is beschadigd. Veel toeristen hebben het schilderij nu niet kunnen zien.’ Volgens Simons is 4 maanden te weinig, zo laat hij weten op Twitter.

Als Simons tegenspraak krijgt, voegt hij toe: ‘Werelderfgoed proberen te beschadigen zijn Taliban en IS praktijken!’ Een twitteraar stelt dat de activisten niet het schilderij hebben beschadigd en daar ook bewust op hebben gelet, maar Simons stelt iets voor wat meer op een lijfstraf lijkt: ‘Het risico op beschadiging heeft men bewust genomen. Laat hem maar een paar maanden brommen. Kan hij zich vastlijmen aan wat zware jongens. Kijken of ze dat ook waarderen.’

Een ander noemt het ‘Taliban en IS’ vergelijk van Simons ‘Tamelijk grensoverschrijdend’. Raadslid Simons reageert: ‘Hoezo? Hebben IS en de Taliban geen werelderfgoed vernietigd?’

 

Update

De partijfractie van VVD Oisterwijk ondersteunt de uitspraken van hun raadslid met een linkje naar een artikel uit National Geographic (klik hier). 

Partijvoorzitter Algemeen Belang

Jaap Budding, de partijvoorzitter van Algemeen Belang, noemt ‘de metafoor wellicht ongelukkig’.