uitpunt

Oisterwijk op plek 23 bij NK Tegelwippen


Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Maar liefst 135 gemeenten streden mee. Gemeente Oisterwijk was daar 1 van en eindigde op de 23e plek in het klassement van 80 kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners).

Wethouders Eric Logister (links) en Anne Cristien Spekle (rechts) wippen samen met Ruud van der Star van het B-team (rechts) enkele tegels weg (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Het NK Tegelwippen werd voor het 3e jaar op rij georganiseerd. De competitie laat zien dat het niet alleen een ludieke strijd is, maar ook daadwerkelijk meer groen oplevert. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van tuintransformaties door een enkele inwoner tot grote buurtprojecten: heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. In totaal zijn bijna 3 miljoen gewipte tegels aangemeld en is volgens die meldingen ruim 250.000 m² groener gemaakt. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! In onze gemeente wipten de inwoners volgens de aanmeldingen ruim achtduizend tegels. Hiermee staan we op de 23e plek in het klassement.

Vergroenen
Wethouder Eric Logister: “Het NK Tegelwippen is een mooie manier om vergroening onder de aandacht te brengen bij onze inwoners. Door dit samen met inwoners, bedrijven en scholen op te pakken kunnen we ook écht impact maken. Maar er is meer nodig. Zo zijn een groene omgeving, duurzaamheid en klimaatadaptief bouwen belangrijke thema’s in onze woonzorgvisie 2022-2026.” Wethouder Anne Cristien Spekle voegt toe: “Op dit moment ontwikkelen we samen met partners en inwoners onze visie openbare ruimte. Het veranderende klimaat is een belangrijk aandachtspunt. Bij de inrichting van onze openbare ruimte moeten we ons aanpassen aan extremer weer. Maatregelen zoals een gratis geveltuintje, groene bestrating en de aanleg van wadi’s om regenwater te bergen dragen hier allemaal aan bij.”

DTZ logo low