themake

Meningsverschillen partij Algemeen Belang Oisterwijk gaan verder dan alleen de raadsleden


Niet alleen tussen de raadsleden onderling blijken onhoudbare meningsverschillen; ze zijn er ook met het bestuur. ‘Het niet nakomen van afspraken geeft wantrouwen bij inwoners en belangenorganisaties,’ aldus raadslid en voorlopig nog fractievoorzitter Inge van Beers.

Fractievoorzitter Inge van Beers (AB).

‘Het bestuur heeft na verschillende gesprekken en niet nagekomen afspraken besloten het einde van AB op de agenda van de ledenvergadering te zetten.’ Goed te weten is dat een politieke partij bestaat uit een vereniging van leden met een bestuur enerzijds, en anderzijds de gekozen en formeel benoemde raadsleden die samen met eveneens benoemde commissieleden de fractie vormen. ‘Binnen de fractie, de raadsleden en commissieleden samen, zijn verschillen van mening ontstaan over verschillende cruciale onderwerpen. Die verschillen mogen er zijn, en zijn zeker bij een lokale partij niet ongewoon. Ook het verschillend stemmen in de raad is geen probleem. Wat wel problemen gaf, is dat we onderling afspraken hebben gemaakt, ook met bijvoorbeeld inwoners en belangenorganisaties, en enkele leden die plots niet nakomen. Dat geeft wantrouwen. Over die problemen hebben we intern gesproken, daarover afspraken gemaakt, en ook die werden niet nageleefd.’

Ontbinden

Omdat het bestuur (van de vereniging) geen uitweg meer ziet, is door het bestuur besloten aan de leden (van de vereniging) voor te stellen de partij te ontbinden. Het partijbestuur had er volgens Van Beers ook voor kunnen kiezen om aan enkele raads- of commissieleden te vragen hun lidmaatschap te beëindigen. ‘Daarover bleken we geen overeenstemming te kunnen bereiken.’ Van Beers benadrukt dat het om inhoudelijke meningsverschillen gaat, én daarbij specifiek ook de omgang met en uitingen naar de samenleving. Ook diverse uitingen op bijvoorbeeld sociale media tellen daarin mee. Volgens Van Beers zijn dat ook reacties en meningen van bestuursleden. ‘Inwoners en belanghebbenden zien de bestuursleden en fractieleden toch als een partij.’ Formeel hebben bestuursleden van een politieke partij geen politieke rol, en zijn de faciliterend aan de gekozen volksvertegenwoordigers. In de praktijk hebben de meningen van bestuursleden echter wel een invloed op de beeldvorming van inwoners.

Een uiting op naam van AB, waar fractievoorzitter Inge van Beers het duidelijk niet mee eens was.

Zichtbaar

Hoewel voor veel buitenstaanders de scheuren binnen AB niet zichtbaar waren, zijn er wel signalen geweest. Zo viel er deze zomer een bericht op Twitter te lezen waarin de raadsfractie van AB Jesse Klaver van milieumaffia beschuldigde. Het bleek een standpunt waar fractievoorzitter Inge van Beers het totaal niet mee eens was. Overigens ook een uiting die geheel niet past binnen de gedragscode voor raadsleden, zoals die ook voor uitingen op sociale media geldt. Het bericht werd later door haar gerectificeerd. Er zou een AB-lid zijn geweest die per vergissing een privé mening had gedeeld op het AB-account. Het gebeurde toen Van Beers op vakantie was, en het beheer van dat account tijdelijk had overgedragen aan een ander.

Kritisch

Die ander was Jaap Budding; hij zou een week later tot voorzitter worden benoemd (van de vereniging). Budding is lokaal bij politiek geïnteresseerde volgers bekend als een persoon met een kritische blik en een uitgesproken mening. Het werd destijds afgedaan als een menselijke vergissing, maar met de informatie van nu staat die ‘vergissing’ in een ander licht. Vooral omdat diverse reacties van Budding op zijn social media duidelijk anders zijn dan de politieke kleur die Van Beers als fractievoorzitter voor haar partij beoogd uit te stralen. Zeker is dat dit alles een signaal geeft van verschil van mening binnen de partij.

Voorzitter

Jaap Budding, (interim)voorzitter partijbestuur AB Oisterwijk.

De nu voorzitter Budding geeft desgevraagd aan dat ook hij van mening is dat er binnen een partij verschil van mening mag zijn, ‘maar het is nu eenmaal zo dat een politieke partij zoveel mogelijk tot één mening zal moeten komen. Dat werd steeds moeilijker en dus werd de situatie onwerkbaar… … Voor een politieke partij is het communiceren van een eenduidige mening nu eenmaal van levensbelang.’ Volgens Budding was het bij zijn aanstelling als voorzitter al sluimerend gaande, en vormde ontwikkelingen van de laatste tijd ‘een druppel die de emmer doet overlopen’. Hij heeft zelf niet de indruk dat zijn kritische en afwijkende uitingen op social media invloed hebben gehad op het publiek, en ook ‘geen invloed hebben gehad op de meningsvorming binnen de fractie’. Van Beers en Budding verschillen hierin van mening.

Een partij opheffen komt niet vaak voor, het is een redelijk unicum. Discussies binnen een partij die het afhaken van leden veroorzaken komt wel vaker voor; de gevolgen daarvan zien we regelmatig in het lokale politieke landschap voorbij komen. Op 22 november zal de vereniging Algemeen Belang stemmen over het voorstel tot opheffen van de partij, de gevolgen daarvan worden daarna bekend.