ondernemers

Je eigen groene stroom opwekken en straks ook opslaan  *


Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema binnen de Nederlandse samenleving. Niet alleen vanuit de overheid wordt naar kansen gezocht om duurzamer te opereren, waarmee het klimaat en milieu gespaard worden.


Ook particulieren proberen verduurzamende maatregelen te treffen. Populair hierbij is het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van woningen. Mede als gevolg van de sterk opgelopen energietarieven in de afgelopen maanden; een investering in zonnepanelen is snel terugverdiend. Het terugdringen van het energieverbruik levert in veel gevallen een besparing op van tientallen euro’s per maand, tot meer dan duizend euro per jaar.

Tip: huur zonnepanelen op je dak om vooraf geen grote investering te hoeven doen. Prettig, wanneer je financiële buffer door de oplopende inflatie geslonken is!

Zonnepanelen voor het verduurzamen van uw huis

Zonnepanelen huren of kopen om te verduurzamen 
Niet alleen het feit dat je bij het huren van zonnepanelen geen grote investering hoeft te doen vooraf, kan een reden zijn om hiervoor te kiezen. Denk ook aan het gegeven dat het onderhoud aan de zonnepanelen door de aanbieder hiervan wordt uitgevoerd. Je hebt zelf geen omkijken naar een defect zonnepaneel op je dak. Bij onder meer HalloStroom profiteer je gedurende vijftien jaar van een vast, laag tarief. Na vijftien jaar heb je de mogelijkheid de zonnepanelen tegen een scherpe prijs over te kopen. Vaak gaan de zonnepanelen daarna nog zo’n vijftien jaar mee. Zo blijf je besparen op de energiekosten. 

Sla groene stroom op middels een thuisbatterij 
Het salderen van groene stroom zal de komende jaren minder interessant worden. Feitelijk is daar nu al sprake van, daar energieleveranciers de aangeboden groene stroom van particulieren niet langer 1-op-1 aftrekken van de verbruikte stroom. In de toekomst los je dit op door het overschot aan opgewekte groene stroom in huis op te slaan. Dit kan op de accu van je elektrische auto, maar ook middels een thuisbatterij. Onder meer Tesla is actief bezig met de ontwikkeling van zo’n batterij. Zo kun je de in de zomermaanden opgewekte groene stroom in de winter gebruiken bij het koken of bijvoorbeeld het verwarmen van je woning.

Op dit moment is de capaciteit van deze batterijen beperkt en vergen ze een forse investering van duizenden euro’s. De verwachting is dat de capaciteit de komende jaren verbeterd zal worden, wat het een steeds interessantere investering maakt. Ben jij al bekend met deze Tesla Powerwall? Naast Tesla werken inmiddels ook andere bedrijven aan zo’n batterij.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer