ondernemers

Gun uw 190 euro energiecompensatie aan een ander


‘We hopen dat mensen die de energietoeslag niet nodig hebben het geld weggeven aan een goed doel,’ aldus het college van Gemeente Oisterwijk, die deze oproep als een van de voorstellen heeft opgenomen om de energie crisis aan te pakken.

Er wordt ook advies gegeven over energie door bijvoorbeeld DEC (Bron: Energieloket Oisterwijk)

Inwoners oproepen elkaar te helpen, is een van de maatregelen in een lange lijst van ‘wat we al doen’ en ‘voorgenomen maatregelen’ die op dit moment worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor de aanpak van ongeveer alles waar de laatste tijd het woord ‘crisis’ aan kan worden toegevoegd, wil het college (Burgemeester en wethouders)  van de raad toestemming om 1 miljoen beschikbaar te stellen. Het gaat specifiek om de wooncrisis, stikstofcrisis, koopkrachtcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, opvangcrisis en arbeidsmarktcrisis.

‘We realiseren ons dat we met het instellen van een bestemmingsreserve van €1 mln de crises niet gaan oplossen. Er zal de komende tijd veel van onze samenleving gevraagd worden. Vandaar dat we in willen zetten op de solidariteit binnen Oisterwijk die we ook tijdens de coronacrisis hebben gezien.’ Als een van de voorbeelden noemt de gemeente de in de maanden november en december te ontvangen €190,- als tegemoetkoming in de energiekosten. ‘We hopen dat mensen die de energietoeslag niet nodig hebben het geld weggeven aan een goed doel.’Ook wil de gemeente bekijken of meer advies en tips kan bijdragen aan energiebesparing.

Inkomen

Voor inwoners wil de gemeente inkomens ondersteunen, en voor verenigingen en maatschappelijke organisaties zou een compensatie van de energiekosten wenselijk zijn. Via de sociale partners – denk aan de Voedselbank, het Sociaal Huis, Stichting Leergeld, de Kredietbank en schuldhulpverlening – wil de gemeente middels subsidieregelingen de hulp bij toenemende hulpvragen voorzien.

Voor ondernemers die buiten de landelijke energiecompensatie vallen, wil de gemeente onderzoeken of daar een tegemoetkoming in de energierekening mogelijk is. De vraag die nog onderzocht moet worden of dit financieel en wettelijk mogelijk is.

het zijn een paar voorbeelden uit een lange lijst van maatregelen, waarbij ook veel aandacht is voor vluchtelingenopvang en het zorgen voor woonruimte.

Op 3 november en in tweede fase op 15 december wordt het onderwerp besproken in de raad.

Klik en lees hier de volledige Raadsinformatiebrief