The Make

Frans van Kalmthout denkt na over zijn toekomst


Veel senioren maken nog niet bewust een afweging of hun woning de komende 10 à 20 jaar nog aansluit bij hun toekomstige behoeften. Hoe zit het bijvoorbeeld met verduurzaming? En wat doe je als je slecht ter been raakt? Frans van Kalmthout (70) en zijn vrouw spraken hier wél over met elkaar. “2 jaar geleden besloten we in ons huis te blijven wonen. Maar dan waren er wel aanpassingen nodig. Zo maakten we beneden een slaapkamer en onze woning werd geïsoleerd. Hiervoor maakten we gebruik van een stimuleringslening. Een aanrader als je het mij vraagt.”

De stimuleringslening is bedoeld om je huis te verduurzamen of levensloopbestendig te maken. “Veel mensen kennen die regeling niet. Wij hoorden ervan via de consumentenbond waar wij al jaren lid van zijn. Met deze lening kun je tegen een lage rente investeren in je woning. Zo houd je je spaargeld vrij voor andere uitgaven. Wij wilden onze erker isoleren en daarin een slaapkamer maken. Ook hebben we de trap beveiligd. Hiervoor hebben we €8.000,- geleend.” Inwoners kunnen de stimuleringsregeling aanvragen via de website van gemeente Oisterwijk. “De aanvraag ging betrekkelijk snel. Je ontvangt het bouwkrediet op je rekening en daarvan kun je de verbouwing betalen.”

Opnieuw beslissen

Maak uw woning toekomstbestendig met aanpassingen, of soms is verhuizen naar een nieuwe of bestaande woning beter, praat er over (Foto: Joris van der Pijll)

Door omstandigheden komt het gesprek over hun woning opnieuw ter tafel. “In onze directe omgeving waren een aantal sterfgevallen. Hierdoor stelden we onszelf opnieuw de vraag of het verstandig was om hier te blijven wonen. We hadden toch twijfels of ons huis mét ruime tuin niet te groot zou worden in de toekomst. Het huis is bovendien uit 1963 en had ondanks de isolatie van de erker een behoorlijk gasverbruik. Alleen een ingrijpende verbouwing zou dat verbruik naar beneden kunnen brengen. Van het 1 kwam het ander en zo stuitten we op een kleinere gelijkvloerse bungalow met energielabel A. We hakten de knoop door en dit jaar zijn we verhuisd. Achteraf is dit met de huidige energieprijzen een hele goede beslissing geweest.”

Bewuste keuze

Frans ziet in zijn omgeving veel mensen lang in hun woning wonen en geen actie ondernemen. “Vaak zijn de kinderen allang het huis uit. De woning is eigenlijk veel te groot. Veelal zijn het oudere huizen en er is niet geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning. Maar ook de veiligheid, zoals verouderd hang- en sluitwerk, een hoge instap in bad of een steile trap kan in de toekomst problemen geven.” Onwetendheid speelt ook een rol. “Veel mensen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden. Of ze kijken op tegen het regelwerk en een verbouwing. Vaak zijn ze gehecht aan hun buurt en zien een verhuizing naar een kleine woning niet zitten. Toch adviseer ik iedereen op leeftijd om goed naar je eigen situatie te kijken. Praat er over met je partner, familie of vrienden. Maak heel bewust een keuze voor de toekomst, want er is meer mogelijk dan je denkt!”


Heb je een vraag of hulp nodig?
Herken je je in het verhaal van Frans? Of loop je ergens anders tegen aan en lukt het niet alleen? Blijf er niet te lang mee zitten. Vraag hulp aan je omgeving. Aan familie, de buren of vrienden en kennissen. Of neem eens een kijkje op de website www.wegwijsinoisterwijk.nl of de website www.HaarenEEN.nl. Daar vind je een breed aanbod aan vrijwilligersorganisaties in Oisterwijk. Zij staan voor je klaar.

Je kunt ook vraag stellen of hulp krijgen via Loket Wegwijs. Bel naar (013) 30 30 440. Bereikbaar maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 – 12.00 uur en woensdag van 13.00 – 17.00 uur.  Of mail naar loketwegwijs@oisterwijk.nl.

Het persoonlijke verhaal van Frans van Kalmthout is onderdeel van de campagne Voor Elkaar. De campagne is een samenwerking met inwoners, vrijwilligers, sociale organisaties en Gemeente Oisterwijk.

DTZ logo low