uitpunt

Lezers willen niet structureel betalen voor nieuws maar gratis is het ook niet


‘De bereidheid om voor nieuws te betalen is laag…’ en ‘… mensen houden er niet van om ergens aan vast te zitten…’ Volgens een bericht van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) – een vanwege het belang van diversiteit een nieuws door de overheid ondersteunde organisatie – is het steeds moeilijker om lezers middels een vast abonnement te laten betalen voor hun nieuwsvoorziening.

Oorzaken worden onder andere gevonden in ‘leverings- of technische problemen’ die zorgen voor frustratie bij potentiële abonnees, de hoeveelheid nieuws die consumenten aangeboden krijgen, en het niet aan een vaste betaling willen vast zitten. Bij een proef met 68 lezers die gratis een proefabonnement kregen op een krant, bleek na afloop dat geen van hen bereid was ervoor te gaan betalen. Lees hier meer over het waarom mensen niet betalen voor nieuws.

Gratis?

Gratis lezen, maar niet zonder kosten…

Nieuws gratis lezen kan, maar nieuws maken is niet zonder kosten. Voor wie nieuws in welke vorm ook wil blijven lezen, mag beseffen dat enige bijdrage altijd nodig zal zijn. Dat kan bijvoorbeeld middels betalen voor het kunnen lezen van nieuws (zoals bij dagbladen het geval) of het kan middels het aanbieden van advertenties, zoals dat gebeurt bij gratis weekbladen en ook bij deze gratis te bezoeken website. Sommige media krijgen subsidie voor het brengen van nieuws, zoals dat bijvoorbeeld bij lokale en regionale omroepen het geval is.

Donaties

Het is daarbij ook mogelijk lokale media te steunen middels donaties. Een donatie is in tegenstelling tot een abonnement op vrijwillige basis, en er zit niemand aan maandelijkse betalingen vast. Ook zorgen lezers met iets meer budget ervoor, dat ook lezers die met een minimum moeten rondkomen hun nieuws kunnen blijven ontvangen.