themake

Inwoner Haaren hekelt beekdalverdwijning door boomteelt


Jan Hoskam uit Haaren ziet, in tegenstelling tot wat recent in de raad werd besproken, geen heil in het toestaan van bomenteelt in het Haarense beekdal. Bomen planten is goed voor de lokale kwekerijen en klimaatregulatie, maar men mag niet voorbij gaan aan de negatieve effecten voor het beekdal. Deze inwoner reageert hierop middels een ingezonden brief:

Beekdalverdwijning?

De Ruysbosscheloop stroom richting Helvoirt, door Haaren (Bron: Google Maps).

In de Nieuwsklok van woensdag 12 oktober las ik het artikel van het CDA over “de B van Balans”. Ik bleef hangen bij punt 3: “Voor de Ruijsbossche waterloop geldt dat de bovenloop geen beekdal is”. Kennelijk is deze veronderstelling belangrijk voor de boomteelt.

Beekdalen zijn kenmerkend voor ons Brabantse landschap en de natuurwaarden worden in toenemende mate weer herontwikkeld. Kijk maar naar de natuurprojecten bij de Beerzen en vele andere beken. In Haaren is het beekdal van de Ruijsbossche waterloop vrij gehouden van grootschalige bebouwing, mede door de invloed van de provincie. In de benedenloop van het beekdal treffen we het Helvoirtse broek aan, een mooi natuurgebiedje. Als we verder stroomopwaarts gaan en de Haarendijk oversteken komen we in de bovenloop (zeker wel) van het beekdal. Daar treffen we een groot kassencomplex aan dat kennelijk in de loop der jaren wel is toegestaan.

Is daarmee het beekdal verdwenen? Nee, hoewel het daardoor m.i. wel minder fraai is. Kennelijk wil het CDA dat de boomteelt daar verder zijn gang moet kunnen gaan en dat de verdwijning van het beekdal daarbij helpt. De geleverde bomen kunnen inderdaad een bijdrage leveren aan de klimaatregulatie, maar door verder te zwijgen over de negatieve effecten van kwekerijen doet het CDA niet aan Balans.

Jan Hoskam

Langs de Ruysbossche loop treft u onder andere Park Ruijbosch (Foto: Wilma Stovers).