themake

Haarense slager wint zeven keer goud


Dat is niet iedereen gegeven: op je 74-ste nog zeven maal goud winnen! Kees Hamers uit Haaren deed het gisteren tijdens de vakwedstrijd voor slagers in Utrecht.

Een volle waardering voor het werk van Kees Hamers.

Op 14-jarige leeftijd trad Kees in loondienst bij een slager in Vught. Na het sluiten van zijn eigen slagerij bleef zijn passie voor het werken met vers vlees en daarom werkt hij enkele dagen per week als slager in Haaren. De prijswinnende vleeswaren en -producten die Kees samen met Miriam Witlox van boerderijwinkel Het Belvershuys instuurde zijn: Belverse plaatham, verse zult, bloedworst, boerenpaté, rookvlees, boermetworstring en bouillonvleessalade. Kees: “Ik geniet er nog van steeds van als ik een mooi stuk vlees in mijn handen heb om uit te benen en te verwerken. Want het slagersvak is heel breed en je kunt er je creativiteit in kwijt. Altijd is de puurheid en kwaliteit van het vlees het uitgangspunt. Deze week is het de Dutch Food Week. Goed dat Nederlands eten een podium krijgt, maar jammer dat het nodig is.”

Kees Hamers aan het werk in de slagerij.

60 jaar!
Naast zeven keer goud ontving de energieke Kees gisteren tijdens de Slavakto (de vakbeurs voor slagers en traiteurs) de Slagers-oorkonde. Een erkenning voor zijn lange jarenlange carrière en zijn inzet om jonge mensen warm te maken voor het slagersvak. “Ik zit al 60 jaar in het slagersvak en heb veel veranderingen meegemaakt. Als jonge slager ging ik in de jaren 60 naar de boer of veemarkt en kocht daar een goede koe of varken. Slachten deed ik zelf in de slachterij bij mijn slagerij. Daarna beende ik het uit en sneed er biefstukken, koteletten, speklapjes etc. van. Ook maakte ik zelf gehakt en verse worst. De betere slagers van toen maakten ook zelf hun vleeswaren, zult en balkenbrij – ook wij maakten dat.”

Na zijn pensionering bleef het werken met vers vlees trekken, met name lokaal en een kort productieproces spreekt hem aan.