lezing goed oud worden

EHBO met zeven dorpen oefent ramp in supermarkt


De EHBO-verenigingen uit Haaren, Moergestel, Oisterwijk, Berkel-Enschot, Udenhout, Esch en Helvoirt hebben samen met het Rode Kruis uit Oisterwijk een oefening gehouden in een supermarkt in Helvoirt.

EHBO oefening met omliggende dorpen in Helvoirt.

De organisatie van de 7-dorpenoefening ligt ieder jaar bij één van de acht deelnemende verenigingen uit zeven verschillende dorpen. Na 2 jaren uitstel heeft EHBO vereniging St. Lucas Helvoirt eindelijk de gelegenheid gehad hun plannen uit de kast te pakken. Alle deelnemers hebben zich vooraf verzameld in het HelvoirThuis. Rond 20.00 uur vertrokken de EHBO-ers naar de plaatselijke supermarkt. PLUS Helvoirt heeft de EHBO vrijwilligers geholpen door de winkel na sluitingstijd beschikbaar te stellen als ‘speellocatie’.

Met behulp van de plattegrond werd iedere groep verzocht naar zijn beginpunt te gaan, waarna de oefening kon aanvangen. Verspreid door heel de winkel kwam je slachtoffers tegen met  uiteenlopende letsels die voor kunnen komen in een supermarkt. Van een beknelde arm in het magazijn, tot een baby met hoofdletsel door vallend glas, en van een ernstige allergische reactie tot een beroerte. Ook was er een steekwond in de buik en een bijtwond in een been.

Er was onder de ‘slachtoffers’ ook een dame met dementie die overprikkeld was. De werkgroep vond het erg belangrijk om aandacht aan dementie te besteden in de oefening. In de tijd dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen zijn er steeds meer mensen met beginnende dementie die nog zelfstandig wonen.

De avond werd afgesloten in het HelvoirThuis met een dankwoord van voorzitter Tom Fransen aan alle betrokkenen, met een extra applaus voor de drie kinderen die veel complimenten hebben gekregen voor hun spel.