lezing goed oud worden

Beeldbank Oisterwijk: Dierendag op basisschool in Haaren


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Dierendag op De Reit in Haaren, jaren ‘70


Drukte op de speelplaats van basisschool De Reit, dierendag in de jaren ‘70
(Fragment uit de film van Broeder Gervatius)

De sterfdag van Franciscus van Assisi herdenken we in Nederland middels het vieren van dierendag op 4 oktober. Kreeg een dier vroeger een extra groot bot, strikje, schone kooi of aai over de bol, tegenwoordig staat de viering meer in het teken van dierenwelzijn. Onze inzichten richting de verhouding mens-dier is in rap tempo aan het wijzigen. Héél mondjesmaat startte dat al in de jaren ’60 en ’70 toen ons bewustzijn richting ‘omgaan met de aarde’ zich moderniseerde. Evenwel bleef ook de traditie van het extra verwennen van je huisdier op die dag gehandhaafd met als hoogtepunt het mogen meenemen van je huisdier naar school. Op Haarense basisschool ‘De Reit’ maakten ze er destijds werk van. Onder toeziend oog van hoofdonderwijzer Jan van Lieshout (Je ziet hem op 01:50 minuut in de film tussen de kinderen en ouders staan.) liep de dag ongetwijfeld op rolletjes.Vooralsnog is de maker van de film onbekend maar heel voorzichtig kwam onlangs de naam van ‘Broeder Gervatius’ bovendrijven; Haarens geestelijke met een grote liefhebberij in fotografie en film.

 

 Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk