uitpunt

Inlooppunt Oisterwijk viert 25 jarig bestaan


Stichting Inlooppunt Oisterwijk bestaat 25 jaar! Zij viert dit zilveren jubileum met een feestweek in september voor gasten, vrijwilligers en relaties.

Vier betrokkenen kijken terug op de afgelopen jaren: een gast Riet de Rooij (links), een gastvrouw Annie Goverde (2e persoon links), een bestuurslid Sjef van de Wiel (rechts) en de coördinator Ingrid Oosterling (2e persoon rechts).

Hoe het begon, in de Nieuwsklok van 1997

HOE HET BEGON

In 1997 (zie artikel op foto) nam een groepje vrijwilligers het initiatief om voor inwoners uit Oisterwijk en Haaren een koffiemiddag te organiseren. Deze bijeenkomsten waren in de Schuur in de Hoogstraat te Oisterwijk. Al snel werden er ook maaltijden aangeboden. Na de oprichting van Stichting Inlooppunt Oisterwijk kon een verhuizing plaatsvinden naar een eigen ruimte, mede mogelijk gemaakt door Charitas Oisterwijk. Sinds 2001 is het Inlooppunt in de Kerkstraat een bekend ontmoetingscentrum voor alle inwoners uit Oisterwijk. Vanaf 2012 worden in twee huiskamers op verschillende dagen in de week maaltijden aangeboden. In de Gerard Horvers huiskamer is dinsdags om de week een lunch en in huiskamer de Inloop op elke woensdag. Iedere derde zondag van de maand is er een brunch en elke laatste zondag is er de Wereldkeuken voor vrouwen, die samen koken en eten. Bovendien kookt een groep bewoners van Amarant ook eens per maand voor elkaar in huiskamer de Inloop.

DE ACTIVITEITEN

In de loop van de jaren zijn er naast de koffie-uurtjes en maaltijden veel nieuwe activiteiten bijgekomen: bingo, stoelyoga, spelletjesmiddagen, schildercursussen, beweegactiviteiten, Cultuur & Beleef, kaartclubjes, handwerk- en creagroep. Allemaal activiteiten met als hoofddoel: mensen bij elkaar brengen en verbinden. Bij deze activiteiten zijn alle Oisterwijkers van harte welkom; in de dagelijkse praktijk zijn onze gasten momenteel vooral ouderen uit het centrum van Oisterwijk. Voor ouderen, die niet mobiel zijn, is vervoer mogelijk, aangeboden door vrijwilligers.
In huiskamer de Inloop is elke drie maanden een nieuwe expositie te zien. Aan Oisterwijkers, die met veel passie tekenen, schilderen of fotograferen, wordt de mogelijkheid geboden om hun werk te exposeren.

DE VRIJWILLIGERS

Vrijwilligers spelen een centrale rol in de organisatie: als gastheer of gastvrouw organiseren en begeleiden zij alle activiteiten. Als een gast ontbreekt bij een maaltijd, neemt een gastvrouw altijd contact op, om te vragen, wat er aan de hand is. Toen tijdens de coronapandemie de activiteiten helaas niet door konden gaan, gingen de gastvrouwen met een klein presentje bij alle gasten langs.
Als een gast jarig is, ontvangt deze een felicitatie van het Inlooppunt.

Riet de Rooij spreekt dan ook haar oprechte waardering uit voor de vrijwilligers. Zij roemt de persoonlijke aandacht van de vrijwilligers voor alle gasten. Riet, die al een aantal jaren vaste gast is bij stichting Inlooppunt, heeft onlangs ook deel genomen aan de schilderlessen voor beginners. “Zo fijn, dat er in mijn eigen omgeving verschillende momenten zijn dat ik andere mensen kan ontmoeten. Ik kijk hier elke keer echt naar uit.”

De hele organisatie draait op vrijwilligers, die uiteenlopende taken uitvoeren. Zij worden aangestuurd door een professionele kracht vanuit ContourdeTwern. De coördinator zorgt ervoor dat de continuïteit gegarandeerd wordt. Nieuwe vrijwilligers en nieuwe gasten zijn van harte welkom: wie enkele uurtjes per maand wil deel nemen of een bijdrage wil leveren aan een aangename ochtend of middag voor anderen, kan contact opnemen met Ingrid Oosterling telefoon 06-17163091.

Stichting Inlooppunt Oisterwijk is nu 25 jaar jong en gaat vol goede moed op weg naar 50 jaar om nog vele nieuwe contacten tussen Oisterwijkers te creëren.

Voor meer informatie: zie www.inlooppuntoisterwijk.nl en onze activiteiten zijn ook te vinden op www.wegwijsinoisterwijk.nl