lezing goed oud worden

Beeldbank Oisterwijk: Het geheim van Oisterwijk


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Het geheim van Oisterwijk

Olivier Huberts en Theo Karafantis van Uitgeverij Triple M speelden begin jaren ’90 met een origineel concept voor een stripboek met Oisterwijk als decor. Toen tekenaar Luc Verschuuren (Bekend van o.a. de ministrip ‘Kees Kruik’) bleek met zo’n zelfde plan doende te zijn vonden beide partijen elkaar snel. Een Kleine dertig pagina’s werden in zogenaamde ‘klare lijn’-stijl door Luc Verschuuren getekend op basis van een op bijzondere wijze tot stand gekomen scenario. De geldelijke middelen om het stripboek het levenslicht te laten zien kwamen immers van Oisterwijkse ondernemingen, 39 maar liefst. Zij kochten zichzelf als het ware in in het verhaal. Om ‘Het geheim van Oisterwijk’ verteld te krijgen moest de scenarioschrijver zich vaak bedienen van ongemakkelijke sprongetjes en zijlijnen. Toegegeven: dat gaat ten koste van de kracht van het verhaal.

Voorzijde van het stripboek ‘Het geheim van Oisterwijk’.
(Fragment uit de film van LOVO)

Niettemin is het voor een Oisterwijker geestig ondernemers als Gé Peters, Nico Müller Jabusch, Jan Schilders en bedrijven als Speedliner, Hotel Bosrand, Keukenpartners te zien figureren. Drukkerij van den Boogaard drukte in 1993 een gelimiteerde, genummerde oplage van 2500 exemplaren. In de film zien we o.a. Peter Deen, destijds werkzaam bij Van den Boogaard, bezig met de opmaak van het boek. Het plan van Triple M en Luc Verschuuren valt goed. Dat we met een soort van advertentie met gouden rand te maken hebben wordt door de lezers geslikt en de initiatiefnemers -met nieuwe partijen- pakken uit met nóg 25 uitgaves in het hele land met hetzelfde concept. Eerst in Oisterwijks onmiddellijke omgeving met titels als ‘Terreur over Tilburg’ en ‘De wraak van de Bossche draak’, later dieper het land in met o.a. ‘Tamtam in Rotterdam’ en ‘Markant Maastricht’.

Ook komt er in 1996 een tweede Oisterwijkse stripuitgave met de titel ‘Opschudding in Oisterwijk’, ditmaal met een scenario van Jan van Rijthoven en tekeningen van René Bergmans. Hier geeft KBU-uitgevers het stripboek uit. In 1975 –18 jaar voor de eerste Oisterwijkse strip- kwam Studio Vandersteen met eenzelfde concept. Op verzoek van het Brabantse VVV bracht de Vlaamse studio de Suske en Wiske-uitgave ‘De Vliegende Klomp’ uit, ter promotie van onze provincie. Hier doen de jonge helden tal van Brabantse plaatsen aan, onder andere Oisterwijk. Hier wordt in vogelvlucht het poppentheater, de pottenbakker en het Vogelpark aangehaald.

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk