vacature

Sporten in een appartement *


Niet iedereen wil of kan naar een sportschool. Het is dan natuurlijk super fijn om gewoon thuis te kunnen sporten.

Sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar houd je ook geestelijk fit. Door thuis regelmatig te bewegen, zorg je ervoor dat jij je spieren en gewrichten soepel houdt, waardoor je niet alleen een stuk vitaler bent, maar ook de kans op blessures flink kunt reduceren. Toch kan het zijn, dat wanneer je in een appartement woont, je het lastig vindt om thuis aan de slag te gaan. De ruimte is immers een stuk kleiner en je hebt te maken met je buren. Ondanks dat zijn er allerlei manieren om ook in een appartement te kunnen sporten. Hoe, dat vertellen we je in dit artikel.

Ruimte hoe geen beperking te zijn

De voornaamste reden waarom veel mensen die in een appartement wonen zeggen niet te kunnen trainen, is omdat ze te weinig ruimte hebben. Toch is de absoluut niet het geval. Uiteraard is een appartement doorgaans een stuk kleiner qua oppervlakte van een woonhuis, maar mogelijkheden zijn er zeker. Vooral wanneer je in een tweekamerappartement woont en alleen bent of met z’n tweeën, dan is er vaak nog voldoende ruimte over om te kunnen sporten. Uiteraard hoeft deze ruimte niet altijd vrij te zijn, maar het verplaatsen van een tafel, stoel of bank is vaak al voldoende om deze ruimte wel te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld met een inklapbare hometrainer voor de televisie dagelijks zowel aan je minimale 30 minuten beweging komen, alsook het nieuws volgen.

Sporten in een appartement

Zonder apparaten aan de slag

Dat je in een appartement wat minder ruimte hebt dan in een woonhuis, dat moge duidelijk zijn. Juist daarom wordt er een stukje extra creativiteit van je gevraagd. We kunnen ons immers voorstellen, dat je bijvoorbeeld niet de ruimte hebt voor een volledige home gym. Toch kun je met relatief weinig moeite bepaalde apparaten gemakkelijk vervangen. Neem bijvoorbeeld een loopband. Wanneer je deze enkel en alleen gebruikt om te wandelen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je dagelijkse wandeling in het park met een extra rondje uit te breiden. Zo heb je geen specifieke loopband nodig en kom je toch aan je beweging. Toch kunnen we het ook heel goed voorstellen, dat dit wellicht in de winter iets minder praktisch is, daarom kun je ook kiezen voor een inklapbare loopband om op te lopen. Deze kun je na gebruik gemakkelijk weer opbergen, zodat hij nooit in de weg staat.

Zorg voor een slimme indeling

Ondanks dat je een beperkte ruimte hebt, neemt dat niet weg dat je juist met deze ruimte ontzettend slim kunt omgaan. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een optrekstang aan de muur bevestigen, die je vervolgens kunt combineren met een kapstok. Zo  heb je niet alleen een praktisch object, maar ook nog eens functioneel. Werk je veel thuis? Dan is de kans vrij groot dat je beschikt over een bureau. Onder je bureau heb je vaak niet meer dan alleen je voeten terwijl je aan het werk bent. Dit is de perfecte plek om bijvoorbeeld een speciale ‘bureaufiets’ te plaatsen. Deze neemt geen extra ruimte in beslag en je kunt op ieder gewenst moment lekker even ‘trappen’. Zoals je dus kunt zien zijn er allerlei verschillende manieren waarop jij ook in een appartement prima aan de slag kunt. Het is alleen kwestie van goed nadenken en je creativiteit de vrije loop te laten.

Kies voor apparaten die je kunt opvouwen

Tegenwoordig kan het natuurlijk allemaal een stuk praktischer, dan dat dit enkele jaren geleden het geval was. Uiteraard heb je in een appartement geen ruimte voor een hometrainer, loopband en ook nog een een halterbank om je krachtoefeningen op uit te voeren. Mede daarom is het dus ideaal om te kiezen voor opvouwbare apparaten. Zo kun je ze na gebruik gemakkelijk opbergen en staan ze je niet in de weg. Je kunt dan op ieder gewenst moment sporten en berg je het gewoon weer op wanneer je klaar bent.

Houd rekening met de buren

Wanneer je op de begane grond woont, dan heb je natuurlijk niet van doen met de buren onder je. Is dit wel het geval en woon je op de 1e verdieping of daarboven, dan is het zaak om hier wel degelijk rekening mee te houden. Zo is het verstandig om een paar speciale sportmatten of tegels aan te schaffen, die je gedurende je training onder je apparaten of overige materialen kunt leggen. Het natuurlijk voor de onderburen niet prettig, dat ze exact kunnen horen en voelen wat jij allemaal aan het doen bent.

Begin klein

Loop jij al een tijdje met het idee om thuis te gaan sporten, maar weet je het nog niet helemaal zeker? Dan is het raadzaam om niet direct te groot te beginnen. De investering in bepaalde apparaten zijn immers best flink. Wanneer je dan al na enkele weken of maanden besluit te stoppen, dan is dit natuurlijk zonde van je geld. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om bijvoorbeeld te beginnen met een set dumbbells met een halterbank. Naarmate dit bevalt, kun je het steeds verder uitbreiden, totdat je uiteindelijk alle benodigdheden hebt om thuis te kunnen sporten in je appartement.

Conclusie

Zoals je kunt lezen, zijn er geen redenen te bedenken waarom je in een appartement niet zou kunnen sporten. Sterker nog, het is juist alleen maar makkelijker om dit te doen. Zo hoef je namelijk de deur niet uit, heb je niet te maken met openingstijden en kun je sporten wanneer jou het uitkomt. Door met praktische apparaten aan de slag te gaan, die opvouwbaar zijn en dus praktisch geen ruimte innement, kun je inprincipe iedere oefening die je ook in de sportschool wilt uitvoeren ook gewoon thuis doen. Dus woon jij in een appartement en ben je nog steeds in de veronderstelling dat het bij jou thuis allemaal niet lukt, dan is het tijd om hier eens mee aan de slag te gaan.

 

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer