bosch car service

Bankfraude in Oisterwijk trap er niet in


Een inwoner uit Oisterwijk schreef ons onderstaande verhaal, over een poging tot bankfraude:

Inloggen op uw PC of mobiel, opgeven van codes? Daar zal de bank nooit om vragen!

Ik heb slecht geslapen vannacht. Was er bijna ingetuind. Ik werd gebeld door de Rabobank met het nummer van de Rabobank- fraudebestrijding. Kreeg een vriendelijke, beschaafd sprekende man aan de lijn. Hij had een lichte Caraïbische tongval. “Er was een verdachte overboeking in Groningen naar Roemenië geweest.” Van mijn rekening uiteraard. “Ze hadden de overboeking kunnen onderscheppen”. Hij meldde dat er op het moment dat we spraken weer een mogelijke overboeking was geconstateerd. Ik was argwanend maar geloofde hem wel. Hij vroeg mij om samen met hem de malware van mijn computer te verwijderen. Wel verwonderd maar nog geen alarmbellen. Computer aangezet en blij dat iemand mij hielp op dit probleem op te lossen. Hij liet mij inloggen met anydesk en binnen enkele seconden had hij mijn computer overgenomen. Ik heb dit regelmatig meegemaakt met een op afstand- helpdesk, dus zo bijzonder was het niet. Dus mijn computer had hij al overgenomen. Wat een behulpzame en vriendelijke man!

Zijn volgende vraag was om in te loggen in mijn Raborekening. De bellen begonnen al wel te rinkelen maar er was nog steeds geen rood licht. Het ging zo vanzelf en behulpzaam. Ik open mijn Rabobankrekening en hij vraagt mij om in te loggen. Sta ik op het punt om dit te doen, zie ik opeens een waarschuwing op het scherm: dat de Rabobank “nooit computers overneemt”. Rode lichten en bellen gaan nu wel aan. Niet ingelogd, dat wel, maar computer overgenomen. De man vriendelijk bedankt en hij zei dat het erg jammer was en dat wij dit grote probleem niet samen konden oplossen.

Ik heb de verbinding verbroken en de fraudebestrijding van Rabo gebeld. Gelukkig geen vreemde transactie. Phff. Nu is de rekening geblokkeerd, nieuwe passen komen er aan. Blijkbaar geen schade behalve dan een grote deuk in mijn ego, dat mij dit nooit zou overkomen. Misschien heb ik toch wel een goedgelovig, maar naïeve kant in mij. Ik heb eens een keer een ransomware-aanval gekregen, geen bitcoins betaald. Wel heel veel ongemak van versleutelde bestanden, waarvan ik nog enkele op mijn PC heb staan als een waarschuwing. Ook hebben ze mijn website wel eens overgenomen en er zo’n zwart/ wit masker op geplaatst. Ook heb ik een keer een WhatsApp berichtje gekregen van mijn dochter, of ik geld wilde overmaken voor haar nieuwe telefoon, wat niet klopte. Dus zou ik het nu allemaal wel een keer hebben meegemaakt of komt er nog meer? Aan mijn naïeve goedgelovigheid zal het niet liggen.

Nu zoeken naar een manier om de deuk in mijn ego te helen. Plamuur helpt niet, denk ik, PUR schuim misschien of toch… Acemy, dat we vroeger gebruikten om gaatjes in gietstukken dicht te maken. Ik kan de geur nog steeds terughalen. Andere mensen overkomt dit niet. Maaaar, als het je overkomt ben dan niet naïef. De Rabobank neemt je computer nooit over. Schaam ik mij voor mijn goedgelovigheid? Neen, maar de deuk is nog niet gerepareerd.

Jan van den Berg