bosch car service

Waar is de huifkar gebleven?


De door de gemeente aangekochte, maar ook weer spoorloos verdwenen huifkar van de gelijknamige sigarenfabriek: Was het een kat in de zak of toch een origineel exemplaar? Lokaal historucus Ad van den Oord schrijft er het volgende over:

De huifkar die werd gebruikt ter promotie.

In juni 1967 schrijft de NV Verkoopmaatschappij Semper Idem uit Kampen aan de gemeente Oisterwijk dat ze in het bezit is van een originele huifkar, die Alphonse Hamers gebruikte om op internationale beurzen reclame te maken voor De Huifkar-sigaren. De gemeente Oisterwijk mag de huifkar gratis tentoonstellen als ze tenminste de transportkosten, verzekering en winterstalling voor haar rekening wil nemen. Maar de verkoopmaatschappij heeft ook een aanbod: voor 350 gulden mag de gemeente eigenaar worden van deze originele huifkar. Dat ziet het Oisterwijkse gemeentebestuur wel zitten en in januari wordt besloten tot aankoop.

De huifkar is de trots van De Lind en wordt geplaatst op het gazon bij villa De Huifkar. Al snel volgt echter een deceptie: verschillende ingezetenen laten weten dat dit helemaal niet de originele huifkar is van vroeger tijden. In september 1968 stelt de gemeente Oisterwijk nog een onderzoek in. De uitkomsten daarvan zijn niet bekend. En evenmin is bekend waar de aangekochte huifkar vervolgens is gebleven.

Het valt toch niet uit te sluiten dat de gemeente wel degelijk een origineel exemplaar gekocht had. Immers de verkoopmaatschappij trad ook op voor de sigarenfabriek Smit en Ten Hove uit Kampen, die de binnenlandse licenties van De Huifkar had gekocht, nadat De Huifkar failliet was gegaan. Op de foto’s een originele huifkar (er waren er in de loop der jaren meerdere exemplaren van) en de brief van de Verkoopmaatschappij (Regionaal Archief Tilburg, met dank aan dit archief dat de aankoop van de huifkar door de gemeente Oisterwijk in haar Twitter-account beschreven heeft).

Mogelijk weet u nog meer van deze huifkar? Waar is hij gebleven?