ondernemers

Raadslid VVD Oisterwijk waardeert vrouwonvriendelijkheden en D66 inclusief wethouder laat het gebeuren


Een Oisterwijks VVD-raadslid reageert positief op een aanval op de persoon, een vrouwelijke minister moet het ontgelden. Niet echt een omgangsvorm die past binnen de gedragscode voor politici*. Onze lokale Rooie Roeptoeter (RRT) vindt daar wat van. Lees hieronder de ingezonden mening van de RRT:

War on Twitter

Het bewuste twitterbericht met uitspraken die VVD-raadslid Patrick Simon blijkbaar waardeert.

Enkele dagen geleden plaatste VVD-raadslid Patrick Simons een hartje (vind ik leuk) bij een twitterbericht van ene Kees onder de twitteraccount @Gimbor3. Dat bericht hangt aan elkaar van de vrouwonvriendelijkheden. Het is gericht tegen de minister van Defensie Kajsa Ollongren, die hij een trut noemt, die volkomen incompetent is. Kees, die zegt commando te zijn geweest, vindt namelijk dat ze geen appel van een granaat kan onderscheiden. En dat vindt VVD-raadslid Simons dus leuk.

De RRT plaatste dit bericht op Twitter met commentaar. Je zou verwachten dat andere raadsleden en politici zich eensgezind tegen zo’n vrouwonvriendelijke tweet uitspreken, maar dat bleek niet het geval. D66-raadslid Sharon Kroon: ‘Ik ken Patrick Simons als een prettige collega, met wie ik niet altijd hetzelfde gevoel humor deel. Maar om dit nu als reden aan te grijpen om te stoken in een goede coalitie, gaat wel wat ver, toch?’

Stoken in de coalitie? Het gaat hier om vrouwonvriendelijke tweets Sharon, nog wel vooral gericht tegen je eigen partij, want naast Ollongren moet commando-Kees ook niks hebben van Sigrid Kaag. De fractiediscipline bij D66 zorgde voor een aantal adhesiebetuigingen aan de tweet van Kroon, inclusief D66-wethouder Logister. De angst die er blijkbaar is dat de coalitie (PGB, VVD, D66 – Red.) op de een of andere manier in een kwaad daglicht komt, is blijkbaar groter dan de wil om collega-politici te wijzen op vrouwonvriendelijk gedrag.

Jaap Budding, (interim)voorzitter van het partijbestuur van AB Oisterwijk.

De interim-voorzitter van Algemeen Belang (AB) Jaap Budding mengde zich ook in de Twitter-discussie: ‘Alle vrouwen zijn ook geen trutten. Het wordt ook maar 1 vrouw aangewreven in deze post. Dus het vrouwelijk deel van de mensheid wordt hier niet mee beledigd.’ AB heeft altijd simpele oplossingen: het ging maar over één vrouw, dus waarom zeurt de RRT? Nou, beste Jaap omdat het niet toevallig altijd vrouwen zijn die in de politiek op een dergelijke manier onderuit worden gehaald terwijl brokkenpiloten als Rutte, Wilders en Baudet ongestraft verder kunnen omdat ze het politieke machtsspelletje beheersen en doen alsof ze een appel van een granaat kunnen onderscheiden.

Patrick Simons (Foto: Masja Vlaminckx).

Inmiddels heeft Patrick Simons op zijn Twitter-account de RRT geblokkeerd. De RRT op Twitter heeft daarop weer uitgepakt met wat die geciteerde commando-Kees allemaal vindt, hij blijkt vooral begeesterd door Poetins Rusland. Maar het ging om de vrouwonvriendelijke politieke twitterberichten. Dat is een trend, en die moet gestopt worden.

Was getekend, de Rooie Roeptoeter

 

* Gedragscode

De gedragscode voor politieke ambtsdragers (klik hier) is er voor raadsleden, burgemeester, wethouders en ambtenaren. Deze stelt onder andere:

‘Integriteit is niet alleen een kwestie van regels, maar betreft ook de onderlinge omgangsvormen. Van groot belang is een respectvolle omgang met burgers en organisaties, tussen politieke ambtsdragers onderling en tussen politieke ambtsdragers en medewerkers, met behoud van eigen politieke inhoud en stijl…  … Het niet naleven van de gedragscode heeft geen rechtsgevolgen, behoudens de wettelijke bepalingen. De aanscherpingen zijn in zoverre niet bindend; dat maakt de gedragscode echter niet vrijblijvend. De raadsleden, commissieleden, wethouders en de burgemeester kunnen elkaar daarop aanspreken en zij dienen zich over de naleving ervan te verantwoorden. Het niet naleven van de gedragscode kan dus wel politieke gevolgen hebben.’