carnaval 2023

Pas op voor slecht grondwater


Gebruik jij weleens grondwater voor het sproeien van je tuin of het vullen van een zwembadje? Let dan op!

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Gemeente Oisterwijk laat weten dat er in het grondwater in Noord-Brabant waterstofsulfide (H₂S gas) kan zitten. H₂S gas kan gezondheidsklachten geven. In opdracht van de Provincie heeft TNO onderzoek gedaan naar H₂S gas. Hieruit komt naar voren dat H₂S gas met name voorkomt op plaatsen waar in de ondergrond veel organische lagen zitten, oftewel leemrijke veenlagen. Deze lagen komen ook in onze gemeente voor. H₂S gas kan ontstaan wanneer je grondwater oppompt vanaf een diepte minder dan 40 meter.

Klachten
H₂S gas herken je aan de geur van rotte eieren. Door deze geur kun je klachten krijgen zoals hoofdpijn en/of misselijkheid. Komt er veel H₂S gas vrij dan kun je klachten krijgen zoals pijnlijke ogen en irritatie aan de slijmvliezen, oogleden en luchtwegen. Vooral bij hoge temperaturen, windstilte, te weinig ventilatie, korte afstand tot de bron en/of hoe lang je aan het gas wordt blootgesteld, kunnen deze klachten ontstaan.

Kraanwater
Pomp jij grondwater op en ruik je de geur van rotte eieren? Stop dan meteen met oppompen. De GGD adviseert om kraan/leidingwater te gebruiken als alternatief. Wil je toch gebruikmaken van grondwater? Laat het dan eerst onderzoeken.