ondernemers

Over de Klaas Aijerlaan, de Moergestelse harmonie, Piet Drijvers en Marinus Leermakers


De nieuwe uitgave van het kwartaalblad van heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een artikel van waarnemend voorzitter Anton van Dorp. Hij brengt hierin het 75-jarig jubileum van de vereniging onder de aandacht. In die 75 jaar is er sprake geweest van zowel ups als downs. Toch is de ‘club’ blijven bestaan.

Familiefoto van het gezin van piet Drijvers en Emma Paijmans, 1946. (Coll. Fons Drijvers)

Peter van Hout brengt in zijn bijdrage zijn opa van moederskant, Willem Drijvers, voor het voetlicht. Willem was timmerman en uit dit bijzonder mooi geïllustreerd verhaal blijkt dat de generaties vóór hem dat ook allemaal waren. De Oisterwijkse architect Piet Drijver was een van de nakomelingen die in Oisterwijk menig pand getekend heeft.

De afkomst en wederwaardigheden van een Zaanse houthandelaar genaamd Klaas Aijer (naar wie in Oisterwijk een ‘laan’ is vernoemd) worden door Jan van Leest uiteengezet in een interessant artikel. Het is bijzonder te noemen dat een man als Aijer een straatnaam kreeg. Hoe dat zo gekomen is wordt in dit verhaal verduidelijkt.

In het vorige nummer van dit tijdschrift begon Frans Goris zijn verhaal over de plaatselijke harmonie van Moergestel in de tijdsperiode 1895-1921. In dit nieuwe nummer het lezenswaardige deel 2 dat tevens het slot vormt van deze muzikale geschiedenis.

Martin van der Waals sluit deze nieuwe editie van De Kleine Meijerij af met nieuw licht op de vondst van het tegeltableau van de Johannes de Doperschool aan de Oisterwijkse Kerkstraat, in 2021. Marinus Leermakers heeft destijds de tegeltjes van de gevel van de school verwijderd. Hoe hij dat gedaan heeft is dankzij vele foto’s die in 1984 gemaakt zijn door Chanty Leermakers nu zichtbaar geworden. We mogen Marinus als het ware ‘op de vingers’ kijken.

In dit nummer ook weer enkele literatuursignalementen zoals het boek van Henk Neggers: Mannen in pyjama’s. De geschiedenis rondom het Duitse munitiedepot AML Merkur in de Oisterwijkse bossen 1943-2022 en van Erik Mols: Een genetisch genealogie werkboek.

Webtip is deze keer de internetpagina www.cupudo.nl Deze letters staan voor: CUltuur in het PUblieke DOmein. Op de pagina worden kunstwerken beschreven in Tilburg, maar ook in Berkel-Enschot en Udenhout.

Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.