uitpunt

Jan van Gorkum een leven lang bij Oysters Oisterwijk


De Rugby Football Club Oisterwijk Oysters werd op 29 februari 1976 opgericht. De grondleggers daarvan waren Karel Bakx, Pieter Dröge en Eddy Bicker. Het duurde niet lang of de eerste leden dienden zich aan.

Jan van Gorkum (Bron: Oysters.nl)

Voor velen bleef de club altijd een rol spelen in het leven. Veelal als supporter, soms als vrijwilliger maar nooit had de club een dermate prominente rol, zoals in het leven van Jan van Gorkum. Lid geworden in 1978 en alles wat je kan verzinnen aan taken binnen de club, noem het, en Jan heeft het gedaan. Behalve voorzitter. Alhoewel “twee keer heb ik tijdens een ledenvergadering de rol van voorzitter voor twee minuten gehad bij het stemmen voor de voortzetting van de oude voorzitter, dan wel het accorderen van een nieuwe voorzitter. Dus ik ben formeel zeker 4 minuten voorzitter van de club geweest.”

Jaren lang was Jan de vaste linesman, al noemde hij zelf dat liever “vlagger”, en hij was trainer, teammanager, penningmeester, algemeen bestuurslid en zeker 30 jaar lang droeg hij de verantwoording over de staat van het veld, het complex en was aanspreekpunt voor gemeentemedewerkers en het AZC personeel. Uiteindelijk kende iedereen Jan. Met zijn specifieke manier van communiceren, rechtdoor en altijd de Oysters voorop in de belangen, wist hij snel een stempel te drukken. De vereniging de Oysters spon daar garen bij.

De laatste jaren verhuisde Jan naar de bar, of beter gezegd; achter de bar. Vooral de trainingsavonden met de senioren hadden zijn voorkeur. Hij was populair bij de spelers maar stond zijn mannetje, liet niet over zich heen lopen en uiteindelijk was er maar één de baas: Jan. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 07 juli 2022 jongstleden werd Jan officieel uit zijn functie van bestuurslid ontheven.

Maar het grote afscheid van de “nestor van de Oysters” is op zaterdag 1 oktober 2022. Dan start de nieuwe competitie maar zal de hele dag in het teken staan van de man die “zijn leven in dienst stelde van de Oysters”, Jan van Gorkum. En om met de woorden van Jan te spreken “iedereen is uitgenodigd”!