The Make

Cultuur en Beleef op bezoek bij Oisterwijkse Stoommachine


Cultuur en Beleef is een activiteit speciaal voor mensen, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur en religie. Het kan gaan over lokale onderwerpen maar ook bredere maatschappelijke thema’s. De gastsprekers komen uit Oisterwijk, maar soms ook van verder weg. Kortom voor ieder wat wils.

De Oisterwijkse Stoommachine (Foto: Joris van der Pijll).

Vorige keer vertelde de dorpsdokter over de gezondheidszorg van vroeger. Het programma van maandag 25 juli omvat een rondleiding bij de Stichting Stoommachine Oisterwijk op het KVL-terrein aan de Almystraat 18. Deze rondleiding duurt ca. 1 uur. Entree vanaf 14.00 uur. Start van 14.30 – 16.00 uur inclusief koffiepauze.

De stoommachine voorzag het complex van de leerfabriek van elektriciteit. Destijds kwam elektriciteit niet uit een stopcontact, maar diende men dit zelf te maken. Tegenwoordig draait de stoommachine uit 1924, na een grondige restauratie door een groep vrijwilligers, weer volop en is uitgebreid te bewonderen tijdens deze excursie.

Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 20 juli via info@inlooppuntoisterwijk.nl of bel Ingrid Oosterling via 06-17163091. De entree bedraagt zoals gebruikelijk € 2,- voor koffie en/of thee. Het gebouw is middels een traplift toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn met een loopstok. Voor mensen met rollator of rolstoel is deze locatie niet geschikt.

Het betreft een rondleiding in het gebouw van de stoommachine, sinds kort ook toegankelijk voor minder validen met een loopstok. Door middel van een traplift kunt u het gebouw toch betreden. Helaas is deze rondleiding niet geschikt voor gebruikers van een rollator.