carnaval 2023

Archief weekblad Moergestel Nieuws nu openbaar beschikbaar


Alle edities van weekblad Moergestels Nieuws zijn vanaf heden online te bekijken.

In 2016 verscheen de laatste editie van weekblad Moergestels Nieuws. Vanaf 2010 is er daarnaast ook de website Moergestelnieuws.nl (0nderdeel van Oisterwijknieuws.nl) en vanaf 2016 kwam het Moergestelse nieuws ook in een katern in de Nieuwsklok.

De eerste editie van weekblad Moergestel nieuws.

De gehele papieren collectie kwam in 2019 in beheer bij Regionaal Archief Tilburg, die alle uitgaven heeft gedigitaliseerd en online beschikbaar heeft gesteld. In Moergestel kende iedereen wel de wekelijkse krant die gratis in de bus viel. Het huis-aan-huisblad bevat veel informatie voor historisch onderzoek. Het beslaat een periode van ruim 40 jaar, namelijk vanaf 1976 tot en met 2016. Hiermee is een belangrijke bron online toegankelijk gekomen voor de moderne geschiedenis van het dorp Moergestel.

De periode 1976-2016 is interessant voor Moergestel omdat er in die tijd veel is veranderd. Wat in het oog springt is de gemeentelijke herindeling in 1997, waardoor de gemeente werd opgeheven en samengevoegd met de gemeente Oisterwijk. Het weekblad meldt er bijna wekelijks over vanaf elke editie van 1996. Of wat dacht je van de storm die op 25 januari 1990 over Moergestel raasde en de brand die op 12 mei 2016 de sporthal aan het Stokeind in de as legde? Wat ook opvalt is dat met het 25-jarig bestaan van het ‘Moergestels Nieuws’ er een nieuw tijdperk aanbrak. Het weekblad kreeg namelijk een nieuwe naam, waarbij tegemoet gekomen werd aan wat in veel Moergestelse gezinnen wekelijks te horen was: ‘Is de Gèsselse’ er al…? Vanaf 21 maart 2001 heette het weekblad ‘De Gèsselse’, wat overigens vier jaar zou duren. Op 2 maart 2005 keerde de naam ‘Moergestels Nieuws’ weer terug.

Het mooie is dat alle teksten in Moergestel Nieuws doorzoekbaar zijn. Dat gebeurt via OCR (optical character recognition) dat het mogelijk maakt op elk woord in de teksten te zoeken. De advertenties worden hierin ook meegenomen. Dus zoek je een persoon, activiteit, gebeurtenis of wil je iets weten over een bepaalde straat, dan is daar makkelijk op te zoeken binnen alle scans.

Daarnaast vind je onder elke scan in de viewer een aantal icoontjes, waarmee je contrast, grootte en dergelijke kunt aanpassen. Met het schaartje kun je een deel van de scan selecteren en downloaden. Het is ook mogelijk een pdf van de pagina te downloaden of de pagina te delen met anderen. Regionaal Archief Tilburg nodigt iedereen uit een kijkje te nemen in de wereld van ruim 40 jaar Moergestel. Dat kan via www.regionaalarchieftilburg.nl.