ondernemers

85.000 kuikens past in toekomst boeren Oisterwijk


Het college (burgemeester en wethouders) heeft een vergunning ter inzage gelegd voor een aanpassing bij een boerderij aan de Rosepdreef 9 in Oisterwijk, direct aan de rand van natuurgebied de Kampina. Het betreft het houden van 17.400 vleeskalkoenen of 85.000 vleeskuikens.

Natuurgebied de Kampina bij Oisterwijk, met linksonder de boerderij (Bron: Google Maps).

De vergunning betreft een of/of vergunning waarbij de boer naar behoefte kan kiezen uit twee situaties. Situatie 1 betreft een afname van 1.910 vleeskalkoenen ten opzichte van de huidige vergunning. Situatie 2 betreft het houden van 85.000 vleeskuikens. ‘Situatie 2 geldt als reserveoptie wanneer een ziekte ontstaat onder de vleeskalkoenen. In dat geval heeft de boer de mogelijkheid om over te kunnen schakelen naar vleeskuikens,’ aldus een woordvoerder van het college. In beide situaties komt een stal te vervangen, en worden drie bestaande stallen en installaties voor deze bedrijfsactiviteit gebruikt.

Met het oog op de huidige en nog komende landelijke overgang naar een maatschappij met minder boeren – om te komen tot minder uitstoot van CO2 en ammoniak – is de gemeente tevreden met het beoogde resultaat. Het volledig beëindigen van activiteiten op deze locatie, zo dicht bij het natuurgebied, is volgens de gemeente niet nodig: ‘Er is sprake van een positieve ontwikkeling. In het geval van situatie 1 is sprake van een afname van het aantal dieren en van de ammoniakemissie. In het geval van variant 2 is er sprake van een forse afname van de ammoniakemissie. Gelet hierop heeft de beoogde ontwikkeling een positief effect op de omgeving, waaronder op omliggende natuurgebieden. Verder gaan beide situaties gepaard met een afname van de geuremissie en fijnstofemissie. Dit heeft ook een positief effect op de omgeving.’

Eerder gaf de gemeenteraad al groen licht voor dit plan. Het plan ligt nu ter inzage.