lezing goed oud worden

Zaag je regenpijp door


Jawel, dat is het idee, gewoon de zaag er in!

We horen en lezen allemaal veel over de droogte in onze eigen omgeving. De oorzaak: klimaatverandering. Steeds meer en ook langere perioden waarin het niet of nauwelijks regent. Af en toe een paar plensbuien helpen ook niet veel. Het water stroomt dan snel weg richting het riool en de bodem heeft er dan niet zoveel aan. Om ons heen zie je, als je goed kijkt, bomen die doodgaan of verzwakt zijn door de droogte. Geen fijn gezicht. De gevolgen van klimaatverandering komen dan toch wel erg dichtbij. En blijft het hierbij? Niemand die het precies weet, maar de voorspellingen zijn niet positief.

Wat kan je zelf doen?

‘Twee jaar geleden plaatste ik een regenton naast mijn tuinhuisje. De volgende ochtend miezerde het. Rond de middagpauze ging ik eens kijken. De ton zat al helemaal vol! Ik was verbaasd over hoeveel water op zo’n klein dak terecht komt,’ aldus Wim Tobé, een van de koplopers in onze gemeente op gebied van duurzaamheid. ‘Dat smaakte naar méér. Recentelijk wees een lid van DEC-Oisterwijk mij op de mogelijkheid om de regenpijpen aan je huis te voorzien van een afkoppelingsunit. Zo’n unit werkt volgens hetzelfde principe als het overloopmechanisme bij een regenton. Het overgrote deel van het regenwater stroomt via een slang aan de zijkant je tuin in. In de praktijk betekent dit dat ongeveer 80% van het regenwater in de bodem komt. Dus nog maar 20% gaat het riool in.’

Hoeveel liter?

Pak een zaag…

Gemiddeld valt er in een jaar zo’n 800 liter regenwater op een vierkante meter. 80% hiervan is ongeveer 650 liter. De dakoppervlakte van een gemiddelde woning is plusminus 75 m². Per jaar kan er dus ongeveer 50.000 (!) liter op deze wijze de bodem invloeien. En dan hebben we het nog maar over één woning. ‘Stel dat er 10 mensen in jouw straat ook meedoen, dan praten we al over een half miljoen liter water per jaar. Dat zet pas echt zoden aan de dijk.’

De zaag

‘Ik moet toegeven: het voelde eerst een beetje alsof ik mijn huis ging slopen toen ik de eerste regenpijp door aan het zagen was. Maar nadat ik de afkoppelingsunit had aangesloten had ik er een goed gevoel bij. Helaas duurde het nog een paar dagen voordat het ging regenen. Bij de eerste regenbui stond ik gelijk buiten om te kijken of het werkte. En inderdaad stroomde het water mijn tuin in. Dat voelde goed! En dat doet het nog steeds.’

Nu jij!

Je kunt het klusje zelf klaren. Moeilijk is het niet. Maar je kunt het ook laten doen. Belangrijk is wel dat het water dat je de tuin in laat lopen, weg kan zakken (dus tegels wippen?) en overmatige regenval zich niet ophoopt in bijvoorbeeld een met muren omsloten patio. Ook een grindbak kan daarbij helpen, of plaats een regenton. Daarom ook misschien een goed idee even hulp te vragen, bijvoorbeeld aan Albert van de Wiel. Hij helpt als vrijwilliger mee; je kan hem bereiken via 06 25 41 36 03.

DTZ logo low