ondernemers

Toename incidenten AZC Oisterwijk betreft alleenstaande minderjarigen tijdens corona


De toename van agressie, zoals die blijkt uit de meest recente cijfers van het COA, blijkt te zijn ontstaan tijdens de coronaperiode.

Persoon aangehouden na agressief gedrag op AZC Oisterwijk (Foto ter illustratie: Toby de Kort).

Landelijk geeft het COA aan dat het aantal incidenten licht is afgenomen, ondanks een stevige toename van het aantal asielzoekers in Nederland. Die toename in aantallen bewoners kent het AZC in Oisterwijk niet, zo blijkt uit cijfers van het COA (zie onder). Een woordvoerder van het COA laat weten dat de aantallen in Oisterwijk relatief stabiel zijn. In tegenstelling tot landelijk, is het aantal incidenten op het AZC in Oisterwijk toegenomen (lees hier meer).

Corona

In het bericht van het COA over de incidentcijfers wordt landelijk niet gesproken over de gevolgen van de coronapandemie. Die blijkt er in Oisterwijk wel te zijn. Volgens een woordvoerder van het COA is dit grotendeels ontstaan bij de alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV): ‘Gezinnen waarbij een persoon besmet is met corona blijven met elkaar op een kamer. Bij de alleenstaande minderjarige asielzoekers gaat de gehele unit in quarantaine.’ Ook werden veel activiteiten tijdelijk stop gezet. Gecombineerd met de leeftijd heeft dat voor extra spanningen gezorgd.

Personeel

Tegelijk was er vanwege corona beperkt personeel beschikbaar, waardoor geen extra begeleiding ingezet kon worden. Net als bij andere beroepsgroepen was personeel zelf besmet, of moest deze thuis in quarantaine vanwege familie die besmet was. ‘De gevolgen van de coronapandemie hebben met name in de eerste helft van 2021 voor de extra incidenten gezorgd.’

In tegenstelling tot 2020, zijn er in 2021 op het AZC in Oisterwijk geen steekpartijen geregistreerd. Het meest ernstige betreft een vechtpartij met stokken. Grotendeels betreffen de incidenten met fysiek contact, elkaar slaan of duwen. Dat kan onderling zijn, of richting de begeleiding.

 

 

Aantal incidenten met agressie bij AMV op AZC in Oisterwijk

In 2020

Fysiek: 29

Non-verbaal: 12

Verbaal: 22

In 2021

Fysiek: 64

Non-verbaal: 9

Verbaal: 44

 

Aantal asielzoekers dat op het AZC in Oisterwijk verbleef, per jaar

(Max. 450, ook doorgestroomde asielzoekers zijn meegeteld)

2017 – 1120

2018 – 1111

2019 – 1065

2020 – 0948

2021 – 1083

Cijfers van incidenten die buiten het AZC hebben plaats gevonden waar AZC bewoners bij betrokken zijn, zijn nog niet beschikbaar.

Lees hier meer berichten over het AZC in Oisterwijk