ondernemers

Tennet en Enexis beperken aansluitingen elektriciteit


Er zijn al mensen met zonnepanelen die ervaren dat delen van zonnige dagen de teruglevering aan het net niet kan. Nu worden ook bedrijven beperkt in nieuwe of uitbreidingen van hun elektriciteitsgebruik.

Enexis heeft voor grootverbruikers onvoldoende capaciteit op het netwerk (Foto ter illustratie: Rick Denissen)

Vanwege een nu afgekondigde ‘transportschaarste’ op elektriciteit, worden er geen nieuwe bedrijfsmatige grootverbruikers meer aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook uitbreidingen van meer dan 3×80 Ampère (het stroomverbruik) worden niet meer aangesloten. Transportschaarste ontstaat door een teveel aan energie vraag en aanbod, op een daarvoor te klein netwerk.

Zonneparken

Ook het leveren van stroom door zonneparken of het ‘zon op andermans dak’ principe worden voorlopig niet meer toegepast. Particuliere aansluitingen blijven wel, maar zullen hier en daar merken dat er bij pieken op het stroomnet geen teruglevering mogelijk is.

Wonen

Voor nieuwe woonhuizen is de energiemaatschappij verplicht deze aan te sluiten, maar nieuwe omvangrijke winkels, winkelcentra, sportcentra en dergelijke kunnen ook van aansluiting worden geweerd.

Burgemeester en wethouders van Oisterwijk hebben samen met de provincie aan het Rijk hun ongenoegen en verbazing uitgesproken, en vragen om maatschappelijke ontwikkelingen voorrang te geven.