lezing goed oud worden

Rik van Balkom van Oisterwijk Oysters terug in Oranje


Het was voor Oyster Rik van Balkom zelf ook een grote verrassing. Na het voor de Oysters zeer succesvol verlopen Amsterdam Sevens toernooi ontving van Balkom van interim bondscoach Dick Muir (ZA) een uitnodiging voor een aantal trainingssessies.

Rik van Balkom, onderste rij, derde van links.

Het Nederlands team maakt zich op voor een tweetal oefenstages tegen Italië en Zimbabwe. Interessante wedstrijden tegen sterke tegenstanders die Muir wat inzicht geven in de huidige stand van zaken voor wat betreft het niveau van het team. Omdat de bondscoach een zo volledig mogelijk beeld wil hebben maakt hij voor de wedstrijd tegen Italië verrassende keuzes. Italië (het emergenti team), is een team van relatief jonge Italiaanse spelers die vooral in de eigen competitie spelen. Zij krijgen op deze manier een kans zich te laten zien en wellicht in de kijker te spelen voor het grote Italië.

Uiteindelijk ruimde Muir ook voor Rik van Balkom een plaatsje in. Weliswaar startend op de bank maar niettemin weer opnieuw International. Het zal aan de gekleurde Oystersbril liggen maar toen van Balkom in de tweede helft de scrumhalf positie overnam gebeurde er iets. In ieder geval ging het tempo omhoog en werden aanvallen dreigender. Ook voormalig Oyster speler Daan van der Avoird kwam in die periode beter tot zijn recht. Rik van Balkom heeft inmiddels alle ingrediënten in zich om zich een routinier te noemen en dat hielp Nederland zeer. Hij was ook bij de enige Nederlands try betrokken door de toegekende penalty razendsnel te nemen zodat de Italiaanse verdediging geen kans had en Nederland de verdiende treffer scoorde.