ondernemers

Politiek Oisterwijk wil geen voortrekkerij bij vluchtelingenopvang Moergestel


Vluchtelingen opvangen is een goede zaak, maar dan wel op de juiste manier, voor de juiste mensen, met de juiste volgorde.

Dat is kort samengevat de boodschap van partij Algemeen Belang (AB), in reactie op de beoogde opvang van Oekraïense vluchtelingen, waarbij ook zogenaamde ‘derde landers’ worden gehuisvest.

‘Wij zijn blij dat de Gemeente Oisterwijk Oekraïense vluchtelingen gaat huisvesten in klooster Nieuwenhof in Moergestel. We zien echter ook een addertje onder het gras,’ aldus Inge van Beers van Algemeen Belang. In eerste instantie gaf Gemeente Oisterwijk aan dat het zou gaan om Oekraïense vluchtelingen, met eventueel daarna statushouders (asielzoekers met vergunning). Later bleek uit onderliggende stukken dat ook ‘derdelanders’ konden worden opgevangen. Hoewel het collegebesluit beschrijft dat hierover goed en transparant gecommuniceerd moet worden naar de inwoners, bleek dat in de praktijk niet het geval.

Inge van Beers op de beoogde locatie voor opvang vluchtelingen in Moergestel.

Van Beers laat nu weten, dat volgens haar de gemeente eventueel ook van plan is andere woningzoekenden te huisvesten, als er ruimte over is. Volgens AB is die volgorde niet juist. ‘Het is voor Algemeen Belang belangrijk dat alle doelgroepen op de woningmarkt gelijke kansen krijgen om in de resterende woonruimte te gaan wonen. Statushouders hebben volgens landelijke afspraken recht op een percentage van de beschikbare woningen. De rest van de woningen moet beschikbaar blijven voor andere doelgroepen waaronder jongeren,’ aldus van Beers.

Ook is AB van mening dat de ‘derdelanders’ gestimuleerd moeten worden terug te keren naar het land van herkomst. Hiertoe zijn diverse landelijke regelingen. ‘Jammer, dat we de vreugde wat moeten temperen, want vluchtelingenopvang is erg belangrijk, maar aan halfbakken oplossingen en voortrekkerij hebben onze inwoners niets.’

Inge van Beers zal hierover donderdagavond in de raad vragen stellen.