ondernemers

Oisterwijkse kinderen Petje Af bij Koningin Máxima


Stichting Petje af bestaat dit jaar 15 jaar. Dat vierden ze donderdagmiddag 9 juni met een congres en een werkbezoek van Koningin Máxima.

Zo’n 25 kinderen van Petje af, waaronder 4 kinderen van Petje af Hart van Brabant ontmoetten haar en vertelden over hun ervaringen. Een hele bijzondere belevenis en blijk van waardering voor het werk van deze stichting! Daarna was er een congres met boeiende gastsprekers. Eén van de kinderen, Tia, heeft 3 jaar meegedaan met Petje af in Oisterwijk, is hulpcoach bij Petje af in Tilburg en wil later graag presentatrice worden. Samen met Jacobine Geel was zij dagvoorzitter van het congres.

Tia, hulpcoach bij Petje af Tilburg, presenteert samen met Jacobine Geel.

In aanraking komen met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden om de wereld van kinderen van 10 t/m 14 jaar te vergroten. Dat is wat Petje af wekelijks, in de vorm van een praktijkgericht programma, biedt. In gesprek met Koningin Máxima vertelden de kinderen wat ze geleerd hebben bij Petje af en wat ze later graag willen worden. Saba, Sofie en Boshra hebben ieder een muurkrant gemaakt over de gastles die ze het leukste vonden. Saba was onder de indruk van de EHBO, ze kon de Koningin precies uitleggen wat je moet doen als je een ongeluk ziet gebeuren. Sofie is dol op bakken en wil later graag haar eigen lunchroom openen. Boshra is geïnspireerd door de gastles over reizen. Zij vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen.

Kinderen van Petje af ontmoeten Koningin Máxima (Bron: Koninklijk Huis).

Congres
Na het werkbezoek maakten de kinderen zich op voor het congres. Zo hielpen ze mee bij de ontvangst en schonken met veel enthousiasme thee, koffie en frisdrank voor de ruim 200 gasten van het evenement. Boshra kon niet wachten om na het congres weer te kunnen helpen: “Mogen wij nu weer terug naar die tafel om drinken in te schenken?”.Tijdens het congres stond directeur-bestuurder Brecht van Schendel stil bij wat Petje af de afgelopen 15 jaar heeft gerealiseerd: “We bieden op dit moment aan 45 groepen kinderen ons programma van 30 zondagen per jaar aan. Dat is geweldig! Er zijn echter heel veel meer kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben.” Ze riep de aanwezigen op hier samen aan bij te dragen. Carola Schouten, Minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, nam de gasten mee in haar ideeën over kansengelijkheid en ging in op de situatie van dit moment: “In 2020 waren er in Nederland 221 duizend minderjarige kinderen die opgroeien in een gezin waar langdurig te weinig inkomen is”. Karim Amghar, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, televisiemaker en docent van Marokkaanse afkomst vertelde over zijn levensloop en visie over wat volgens hem nodig is om kansengelijkheid te vergroten. Hij noemde een eenvoudige oplossing als samen eten maar ging ook in op het belang van verbindingen in plaats van segregatie.

Kansengelijkheid
Niet alle kinderen in Nederland krijgen gelijke kansen zich te ontwikkelen voor hun toekomst. Dat constateerden de toenmalige oprichters van Petje af 15 jaar geleden al tijdens hun afstudeerstage aan de PABO. Zij startten destijds Stichting Petje af als aanvullend programma op het reguliere onderwijs om kinderen mee te nemen in de wereld en daarmee hun toekomstkansen te vergroten. Nu, 15 jaar later, is het onderwerp kansengelijkheid voor kinderen actueler dan ooit. Petje af is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een landelijke stichting met veel groepen verspreid over Nederland. Een 15-jarig jubileum is een hele mijlpaal. Met haar programma maakte Petje af de afgelopen jaren voor duizenden kinderen het verschil: “Bij Petje af heb ik ontdekt dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht.” Zowel het werkbezoek als het congres werd mede mogelijk gemaakt door donateur KPMG. Dit accountancy- en adviesbedrijf stelde speciaal voor deze gelegenheid haar hoofdkantoor in Amstelveen beschikbaar.

DTZ logo low