bosch car service

Jan van der Pas nieuwe Gildekoning voor Haaren


Op maandag 20 juni heeft gilde Sint Joris een nieuwe Koning geschoten en dat is geworden Jan van der Pas.Jan is dit jaar 50 jaar lid van het Gilde St. Joris en al vele jaren de secretaris van het Gilde st Joris. Jan is hiermee de 35e Koning van het gilde sinds 1611 (zover bekend).

Jan van der Pas wordt voorzien van de Gilde schilden.

In de loop der eeuwen is het aantal jaren koningschap erg divers geweest van 1 tot 15 jaar lang. Het gilde St. Joris schiet sinds 2015 elke 6 jaar een nieuwe Koning, maar door de Corona pandemie kon het Koningschieten vorig jaar niet doorgaan. Dit betekent dat de nieuwe Koning Jan van der Pas nu maar voor de komende 5 jaar Koning is van het gilde.

Het gilde St. Joris is ’s morgens om 07:00 bijeen gekomen bij haar oude Koning Theo Kluitmans voor een goed ontbijt. Om 09.00 kwamen de drie Haarense gilden samen in de Sint Lambertus kerk te Haaren waar ze gezamenlijk de Heilige Mis bijwoonden. Daarna volgde de rondgang langs de gildehuizen Den Domp en ’t Gemak, waarna de gilden naar het gildeterrein ’t Schild zijn getrokken.

Rond 13.15 was de burgemeester Hans Janssens als eerste aan de buurt om de Koningsboom te openen en hij schoot de losse koningsvogel met zijn 2e poging van de ongeveer 13 meter hoge koningsboom. Hierna kregen alle keizers (Paul van Hal van gilde St Joris en Adrie Nooijens van gilde st Catarina st Barbara) en de koningen (Rob Muskens van gilde st Catarina st Barbara en Toon Oerlemans van gilde st Sebastiaan St Antonius) van de drie gildes ook de kans om de losse koningsvogel binnen 3 keer los te schieten met de kruisboog.

Jan in vol ornaat.

Na het openen van de Koningsboom kon de echte strijd beginnen en 4 leden (Hans Geelen, Tamboer, Theo Kluitmans, oud koning, Jan van der Pas en Marcel van Tuijl Penningmeester) van het Haarense gilde begonnen aan de wedstrijd om de volgende Koning te worden. Diegene die het laatste stukje hout van de koningsvogel los schiet van de koningsboom mag zich Koning noemen. De wedstrijd was kort maar krachtig en Jan schoot met het 15e schot de vogel los van de koningsboom.

Op dinsdag 21 juni houden de drie gilden ieder nog een eigen wedstrijd op drie houten vogels waarbij diverse prijzen te winnen zijn.