uitgelicht

Het KVL Velleke: Pijntjes en een dode machine


Wekelijks publiceren wij een anekdote uit de Velleke’s, het informatieblad van en voor medewerkers van de KVL van 1975 tot en met 1993. Ze zijn zorgvuldig bewaard door voormalig medewerker Bep van den Berk en geschonken aan de Collectie van Ad Wolfs adr. Zn. Stichting behoud cultureel en industrieel erfgoed Moergestel.

15 oktober 1976, het Velleke maakt melding van haar 60-jarige bestaan, uitgaande dat de oprichting plaats heeft gevonden op 26 oktober 1916. Een klein zijsprongetje naar meer actueel: Het was voor lokale vrijwilligers in 2016 aanleiding een boek uit te geven over 100-Jaar KVL. Maar is dat juist? Want door fusies en andere ontwikkelingen, zou men ook de datum van ‘de Amstel’ kunnen aanhouden. Dat was in 1976 135 jaar…  Het Velleke, of liever gezegd de redactie van het bedrijfsblad, gaat er niet aan voorbij dat er vanaf 1974 ‘pijntjes’ hebben geleefd bij het duidelijk zeer betrokken personeel.

Een brandweermanneke uit het Velleke van 1976.

Winnen

Mooi is te lezen dat de toenmalige brandweer van de KVL, de eigen bedrijfsbrandweer, tweede werd bij de regionale brandweerwedstrijden. En eigenlijk, zo lezen we, hadden de Oisterwijkers de eerste prijs moeten behalen. Ze waren niet alleen de snelste, maar zouden volgens een rekenfout ook de meeste punten hebben gehaald. Iets wat op het scorebord niet tot uiting kwam.

Computer

De computer, het is en blijft ‘een dingetje’. Het apparaat zo blijkt, wil alleen exact dat doen wat hem is opgedragen. En dat ‘opdragen’ was in die jaren een lastige opgave, vanwege de vele tegenstrijdige regels in de Nederlandse wetgeving. Ook toen werden kwesties uitgevochten bij de Hoge Raad, en moest men er rekening mee houden dat zo’n uitspraak – achteraf – de praktische uitleg van de wet zou kunnen veranderen. ‘Bij een computer is het echter zo dat een rechtscollege zoals de Hoge Raad niet ingebouwd is,’ aldus de conclusie die in het Velleke staat vermeld. ‘Hieruit mag al blijken dat een computer in feite een dode machine is…’

 

Klik en lees hier dit Velleke

Klik hier en lees eerdere edities