ondernemers

Gratis geveltuintjes voor NK Tegelwippen in Oisterwijk


Dit jaar doet Oisterwijk mee aan het NK Tegelwippen.

Wethouders Eric Logister (links) en Anne Cristien Spekle (rechts) wippen samen met Ruud van der Star (rechts) enkele tegels weg (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Wethouder Eric Logister: “Met het NK Tegelwippen willen we samen met inwoners, bedrijven en scholen meer groen en minder tegels in onze gemeente. Door dit sámen te doen kunnen we wijken ook écht vergroenen en de biodiversiteit verbeteren.”

In veel straten van onze gemeente grenzen gevels van huizen direct aan een stoep. Zo ook bij mevrouw Van Dongen aan de Kempenlandstraat. “Wij hebben geen voortuin zoals de huizen aan de overkant. Mijn buurman Patrick en ik kwamen op het idee om een paar tegels eruit te halen en plantjes erin te doen. We wisten niet of dit mocht, daarom heb ik eerst contact gezocht met de gemeente. Mooi dat we dit nu samen oppakken. Het is toch veel gezelliger zo?”

Dit zijn geveltuintjes

Klimaat

Wethouder Anne-Cristien Spekle: “Geveltuintjes zijn één van de maatregelen om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Het is belangrijk dat het op zonnige dagen minder warm wordt en dat regenwater niet meer afstroomt naar de toch al overbelaste riolering. Minder tegels is hiervoor een oplossing. Vanuit de gemeente willen we dit stimuleren en daarom is er nu een regeling voor een gratis geveltuintje.”

Hulp

Inwoners die hulp nodig hebben bij de aanleg van een geveltuintje kunnen ook bij het B-team terecht. Ruud van der Star: “Als B-team Oisterwijk geven wij graag tips over de keuze van de juiste beplanting. Door het aanleggen van een geveltuintje ontstaat er ruimte voor natuur in de straat. De planten in de geveltuin kunnen allerlei kleine dieren en vogels aantrekken. Hiermee wordt de biodiversiteit in Oisterwijk verhoogd.”

Regels

Doe mee!

Voor de aanleg van een gratis geveltuin gelden wel een aantal regels. Zo moet het tuintje direct aan de stoep grenzen, gelden er maximale afmetingen en moet de bewoner zelf zorgen voor beplanting en onderhoud. Meer informatie over het aanvragen van een geveltuin en de voorwaarden lees je op www.oisterwijk.nl/geveltuin.

Heb je geen geveltuin maar wil je wel meedoen met tegels wippen? Doe mee en geef je gewipte tegels op via de website www.nk-tegelwippen.nl. Wie weet maakt Oisterwijk daarmee kans op de Gouden tegel of de Gouden scherp. Oisterwijk staat in de categorie kleine gemeenten momenteel op nummer 31 in de ranglijst.

DTZ logo low