ondernemers

Gemeente geeft toestemming gedeeltelijke sloop Haarendael


Het college van B&W geeft een definitieve beschikking omgevingsvergunning af voor het gedeeltelijk slopen van het u-gebouw van Haarendael. Dat besloot het college op 31 mei. Het advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) om betrokken te worden bij de uitwerking van het plan van aanpak voor sloop en behoud is daarin opgevolgd. Hierover werd door de gemeente onderstaande bericht verzonden:

Stap naar een nieuwe toekomst

Vanuit de lucht is goed te zien wat de brand heeft aangericht (Foto: Peter Franken)

Gedeeltelijke sloop van het u-gebouw is een eerste stap naar een nieuwe toekomst voor Landgoed Haarendael. De delen die behouden kunnen blijven, zullen onderdeel zijn van het plan voor de toekomst. Een plan dat recht doet aan de rijke historie van Haarendael, zodat het karakter van het landgoed behouden blijft. Een zorgvuldige aanpak van sloop waar noodzakelijk en behoud waar mogelijk, waarborgt dat uitgangspunt.
In 2019 werd het zogenaamde u-gebouw op Landgoed Haarendael in Haaren door een grote brand verwoest. Bij de brand is asbest vrijgekomen en de muren van het u-gebouw die nog overeind staan, zijn constructief in slechte staat. Gedeeltelijke sloop is daarom onvermijdelijk. Tegelijkertijd zijn op diverse plekken in het u-gebouw behoudenswaardige elementen die ook in de toekomst het verhaal van het landgoed blijven vertellen. Daarnaast is de kapel gespaard gebleven, evenals een deel van de bijgebouwen aan de zijflanken van het u-gebouw.

Constructief overleg
Op 20 mei 2021 werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het gedeeltelijk slopen van het zogenoemde u-gebouw op Landgoed Haarendael. Op de ontwerpbeschikking voor de vergunning werd positief besloten, in afwijking op het advies van de RCE. Tussen de aanvrager van de vergunning, de RCE, de monumentencommissie en de gemeente zijn verschillende gesprekken gevoerd om tot overeenstemming te komen over de aanpak van sloop, sanering en behoud van de verschillende delen van het pand. Constructief overleg heeft ertoe geleid dat documenten van de vergunningaanvraag zijn aangepast en dat de gemeente een aanvullend voorschrift heeft geformuleerd. Daarin is het advies van de RCE verwerkt waarin zij stelt graag betrokken te worden bij de verdere uitwerking van de aanpak voor de gedeeltelijke sloop en behoud. Het college kan zich vinden in dit advies. De monumentencommissie en Stichting Cuypersgenootschap hebben eerder aangegeven zich te zullen scharen achter de koers die de RCE vaart.