bosch car service

Verhuurder en Gemeente Oisterwijk laten kwetsbare inwoners in de steek


Kwetsbare inwoners, mensen die net iets meer begeleiding en ondersteuning nodig hebben dan anderen, en van een dreigende uit huis zetting begrijpelijk extra stress ervaren, nog los van het feit dat iedere huurder horendol zou worden van hoe Leystromen en gemeente omgaan met hun van sociale huur afhankelijke inwoners… Ze worden met dit handelen gedupeerd.

Ja een lange zin, maar het is ook schrijnend en geheel onnodig: bureaucratie ten top!

Eerder dit jaar schreven we: ‘De Wingerd in Oisterwijk is een project van veertien woningen dat door Gemeente Oisterwijk gepresenteerd werd als project specifiek voor starters. Het is mislukt, het stopt, de bewoners zitten in zak en as. Nu blijkt ook dat de contractueel vastgelegde evaluatie ontbreekt en de “tijdelijke contracten voor starters met behoud van inschrijftijd” al voor aanvang van het contractjaar zijn stopgezet.’ De huurders zouden een andere woning moeten zoeken, omdat ze een tijdelijk huurcontract hebben. Echter is er nauwelijks iets te huur, en bij een aantal al helemaal niet iets dat aan de aantoonbare behoefte van de inwoners voldoet. Zo spraken wij destijds met een huurder die vanwege gezondheid begeleiding nabij behoeft. Op zich goed zelfstandig mee te leven, maar dan wel met familie in de buurt. In Oisterwijk onmogelijk.

Belofte

Het woningbouwproject Wingerd in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

Niemand zou op straat komen te staan, zo was de belofte van de wethouder aan de kritisch vragende raadsleden, maar afspraken daarover bleken niet te bestaan. Die raadsleden waren bezorgd na het lezen onze berichtgeving. Een uitspraak die voor meer uitleg vatbaar blijkt, als we deze week het vervolg, of liever gezegd de gevolgen horen van deze onbegrijpelijke actie. Onbegrijpelijk, omdat kwetsbare inwoners worden belast met de gevolgen van een door de gemeente en Leystromen gezamenlijk veroorzaakte situatie. Onbegrijpelijk, omdat de woningen na verhuis gewoon weer verhuurd worden aan anderen, het is een woningroulette geworden. Is dit wat de gemeenteraad van Oisterwijk voor ogen heeft met haar ‘woon-zorgvisie’?

Tilburg

De hierboven beschreven persoon is ondertussen noodgedwongen verhuisd. De stres werd teveel, een juridische procedure vanwege gezondheidsproblemen onhaalbaar. Volgens deze huurder werd er door Leystromen in het geheel geen rekening gehouden met de uitgebreide toelichting op de noodzaak tot nabijheid van begeleiding. Net als bij de Toeslagen affaire, zijn het de kwetsbare inwoners die de last dragen, en is achteraf de vraag of in dit geval de lokale overheid haar verantwoordelijkheid voldoende heeft genomen, of alsnog neemt.  Tilburg mag het nu oplossen; wat de gevolgen zijn voor de gezondheid kan alleen de tijd ons leren.

Erger

Het blijkt echter nog schrijnender dan verwacht. Daags na vertrek, laat Leystromen weten dat ook woningruil mogelijk is (of dus was geweest). Opnieuw een onbegrijpelijke situatie, want als woningruil mogelijk is, waarom kan men dan niet gewoon blijven? Ook zijn er plots huurders die aangeven wel te mogen blijven. Niet alleen tegenstrijdig met de eerdere boodschap, maar ook oneerlijk tegenover de medemensen die met alle stres en nadelige gevolgen toch noodgedwongen verhuisd zijn.

Lees ook: Gemeente Oisterwijk en Leystromen negeren prestatieafspraken bij project Wingerd

Lees ook: Afspraken over dreigende huisuitzetting blijken niet te bestaan