vacature

Moergestelse molen draait op Molendag


De Standerdmolen in Moergestel is op de Nationale Molendag te bezichtigen. Overigens net als de Oisterwijkse molen (klik hier) die dag geopend is.

Vorig jaar werd de molen in een nieuwe verflaag gezet (Foto: Rick Denissen).

De Moergestelse molen doet mee aan de Nationale Molendag. Zaterdag 14 mei draait, maalt en opent de molenaar de molen voor u van 11:00 uur tot 17:00 uur. Molenaars Michiel de Waard en Victor Theeuwes ontvangen u graag aan de Schoolstraat 65; niet te missen voor iwe vanaf de A58 Moergestel binnengaat.

De standerdmolen aan de Schoolstraat is beeldbepalend voor Moergestel. Hij staat hier sinds 1852, toen C. Roozen vergunning kreeg om de molen te kunnen verplaatsen. Hij heeft eerst in het nabije Biest-Houtakker gestaan en dateert uit de 15e eeuw. De opbouw van het geraamte van de kast laat zien dat het hier om oude molen gaat met verwantschap aan standerdmolens uit Vlaanderen. Vier generaties Roozen hebben met deze molen de kost verdiend: Cornelis tot 1878, Willem tot 1888, Paulus tot 1930 en Cornelis-Paulus tot 1962. Vanaf die tijd is de molen eigendom van de gemeente.

Meer leest u op Molens.nl of kom zaterdag even een kijkje nemen!