ondernemers

Milieustraat in Haaren veel minder in gebruik dan Oisterwijk


Uit onderzoek door Gemeente Oisterwijk, blijkt dat de milieustraat in Haaren door inwoners van onze gemeente veel minder gebruikt wordt dan die van Oisterwijk.

Door de herindeling van gemeente Haaren beschikt de gemeente Oisterwijk nu over twee milieustraten (Oisterwijk en Haaren). De gemeente onderzoekt daarom nu hoe om te gaan met twee milieustraten en op welke manier de milieustraten kunnen bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid afval. Voor nu en in de toekomst. In totaal vulden 579 van de 1.118 panelleden de vragenlijst in (52%).

Frequentie

De milieustraat in Haaren (Foto: Rens van de Plas).

De milieustraat in Oisterwijk wordt het meest gebruikt; 77% van de respondenten maakt hier ten minste één keer per jaar gebruik van. Van de milieustraat in Haaren wordt wat minder gebruik gemaakt; 77% van de respondenten geeft aan hier nooit gebruik van te maken.

Duurzaamheid
Een groot deel van de respondenten vindt het belangrijk dat de milieustraat in de gemeente Oisterwijk zich inspant ten behoeve van duurzaamheid. Zo geeft meer dan 90% van de respondenten aan dat de milieustraat zich moet inspannen voor het scheiden van afval (95%) en het hergebruiken of verkopen van materialen en spullen (92%).

Dienstverlening
Veel respondenten vinden het name belangrijk in welke mate de milieustraat gemakkelijk te bezoeken is. Zo vinden vrijwel alle respondenten de goede doorstroming (97%) en bereikbaarheid (96%) van de milieustraat belangrijk. Daarnaast geeft ook 87% aan het belangrijk te vinden dat de milieustraat ruime openingstijden heeft. Ook het personeel dat werkzaam is op de milieustraat is van belang voor de respondenten. Zo vinden veel respondenten het belangrijk dat het personeel vriendelijk (91%) en kundig (84%) is en dat er voldoende personeel aanwezig is (82%).

Educatie en bewustwording
Veel respondenten zien een taak weggelegd voor de milieustraat in gemeente Oisterwijk op het gebied van educatie en bewustwording. Zo vindt 82% van de respondenten het belangrijk dat de milieustraat inwoners aanmoedigt om duurzaam om te gaan met materialen en minder afval te maken. Ook vindt 80% het belangrijk dat de milieustraat bewustwording vergroot over het duurzaam omgaan met afval.

Werkgelegenheid
Veel respondenten zien een taak voor de milieustraat in het vergroten van de werkgelegenheid in de regio. Zo vindt 91% van de respondenten het belangrijk dat de milieustraat zich inspant om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hen de kans biedt op doorstroom naar betaald werk. Ook worden verschillende manieren genoemd om de werkgelegenheid te vergroten, bijv. door het opzetten van een repair café of werkplaats.

Participatie
Een ruime meerderheid van de respondenten geeft aan dat zij vaak of altijd aandacht besteden aan het verminderen van afval in hun huishouden (81%). 16% besteedt hier soms aandacht aan en slechts 1% geeft aan nooit aandacht te besteden aan het verminderen van afval in hun huishouden. Dit wordt op veel verschillende manieren gedaan. Zo geven veel respondenten aan hun afval zo goed mogelijk te scheiden, wordt er bij de aanschaf van producten gelet op verpakkingsmateriaal en worden oude spullen en materialen zoveel mogelijk hergebruikt.

Lees hier het volledige rapport en alle vragen en antwoorden.