The Make

Inwoners en politiek roeren zich om sluiting Staalbergven


Een reeks kritiek volgde vrijdag op het bericht dat de chloorbaden van het Oisterwijkse buitenbad Staalbergven nog niet open kan.

Vanwege een minimaal twee weken terug door de gemeente geconstateerd chloorlek in de reeds jaren verouderde installaties heeft de gemeente besloten de chloorbaden niet te openen. Een situatie die vrijdag pas in de openbaarheid kwam na berichtgeving in de media. Via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen was het nog niet aangekondigd. De gemeente onderzoekt nog (of laat dat doen) wat exact het probleem is en of en wat daar aan gedaan kan worden. Bij warm weer kan er wel in het ven worden gezwommen.

Herbouw

Het sterk verouderde zwembad (Bron: Lia Smulders).

Het buitenzwembad staat al een ruim aantal jaren op de nominatie om ofwel gesloopt, ofwel herbouwd te worden. Gesprekken met Natuurmonumenten die als eigenaar van de grond minstens een voor de natuur wenselijke situatie wil, hoge kosten en politieke discussies over de miljoeneninvestering, hebben een definitieve herbouw vooralsnog tegen gehouden. De raad heeft enkele jaren terug  besloten dat er geen nieuw buitenbad bij het nieuwe overdekte zwembad zou komen, en afgelopen jaar besloten dat het bad in principe open moet blijven en er investeringen tot herbouw gedaan mogen worden. Een start met die herbouw is nog niet gemaakt.

Dilemma

Uit de reactie van de politiek blijkt het dilemma waar de gemeente nu voor staat: tijdelijk oplappen of snel die vervanging starten? Volgens de VVD zou het beter zijn nu meteen ‘van de nood een deugd’ te maken en de chloorinstallatie te vervangen voor een zoutwatersysteem. Bij vervangen van de systemen is een langere sluiting te verwachten, tenzij er een tijdelijke oplossing komt. Dat zal afhankelijk van de nog te constateren gebreken.

Raadslid Inge van Beers (AB) was er vrijdag nog sneller bij dan de VVD: ‘Na jaren geen/weinig onderhoud plegen, is het te verwachten dat er iets kapot gaat… … Het uitgangspunt moet echter wel zijn dat het Staalbergven dit seizoen open kan met het natuur water én de chloorbaden.’

Boos

Inwoners reageren boos op het bericht dat de chloorbaden gesloten zijn, ‘juist net nu het mooie weer begint’.  En sommige denken ook dat het een vooropgesteld plan is om herbouw of sluiting af te dwingen. Ook op de reacties van de politiek wordt kritisch gereageerd, omdat het de raad is die jarenlang uitstel heeft veroorzaakt of heeft toegelaten: ‘Gemeente Oisterwijk slaat wederom een flater en laat zijn eigen burger in de kou staan!‘ Velen zijn het er in ieder geval over eens dat er snel een oplossing moet komen: ‘Echt jammer van zo’n zwembad.altijd met plezier na toe gegaan.

Het wachten is nu op een onderzoek naar de oorzaak, en eventuele oplossing. Zodra dit bekend is volgt daar uiteraard bericht over…