ondernemers

Het regent klachten na spuiten gif tegen eikenprocessierups in Oisterwijk


Gemeente Oisterwijk gaat net als voorgaande jaren door met het spuiten van gifstoffen tegen de eikenprocessierups. Ze doen dit met grote machines die vanaf een afstand een straal met gifstof op bomen spuit.

Met een gifspuit, vanaf de straat tegen de bomen, wordt verspreiding van de rupsen tegengegaan (Bron: Twitter/ @NieuwJansen)

Deze week is dat spuitwerk begonnen, en net als voorgaande jaren regent het opnieuw klachten over deze aanpak. Een aantal mensen zijn geheel tegen het spuiten met gifstoffen, omdat daar ook andere dieren mee geraakt worden. Het middel werkt tegen rupsen, alle rupsen. En dieren die van de rupsen moeten leven krijgen ook het gif binnen, of hebben een tekort aan voedsel, zo is de gedachte.

Andere inwoners klagen omdat de gifstof niet handmatig plaatselijk gespoten wordt, maar in grote hoeveelheden vanaf de grond, met een spuitmachine op een tractor. Daarmee komt de gifstof ook op beplanting onder en naast de bomen. Hier en daar ook bij mensen in de tuin, die zelf juist bewust geen gifstoffen gebruiken. ‘Met een enorme pijp de bomen bespuiten. Niet erg precies. Verwaaid een hoop van die rotzooi.’

Tot slot zijn er mensen die klagen omdat ze tijdens het fietsen of wandelen zonder waarschuwing worden geconfronteerd met deze gifspuit, en niet of nauwelijks de kans krijgen uit de buurt te blijven.  ‘Rondje fietsen in de avond, krijgen we een douche van een Eikenprocessierups middel. Is dat de bedoeling?’

Het spuiten met gif staat al enkele jaren ter discussie. Natuurliefhebbers strijden voor het activeren van natuurlijke vijanden, het voorkomen middels meer diversiteit aan bomen, en waar nodig plaatselijk wegzuigen. Wethouder Dion Dankers beloofde in 2020 een meer biodiverse aanpak. De gemeente heeft onderzoek gedaan, eerdere jaren geëvalueerd en vervolgens recent laten weten voorlopig ook nog gebruik te blijven maken van deze gifstoffen.