Care Inn

Gemeente Oisterwijk kijkt naar alternatief voor gifspuit tegen Eikenprocessierups


Sinds ruim twee jaar zijn er regelmatig berichten in de media over een alternatief product ter bestrijding van de Eikenprocessierups. Vanuit diverse gemeenten komen positieve signalen over het product Catefix. In Oisterwijk spuit men nog met gifstoffen, en is dit alternatief nog niet in gebruik.

Bij het spuiten met de (biologisch geproduceerde) gifstof Xentari, zoals dat nu in de Gemeente Oisterwijk nog gebeurt, worden de rupsen van de Eikenprocessierups gedood. Het nadelig neveneffect is dat ook andere rupsen gedood worden, en daarmee een deel van het biodiverse leven wordt vernietigd, alsmede de natuurlijke vijanden die van die rupsen moeten leven geremd worden in hun groei. Veel inwoners hebben hier bezwaar tegen.

Suiker

Met een gifspuit in de straat wordt verspreiding van de rupsen tegengegaan (Bron: Twitter/ @NieuwJansen)

Bij het product Catefix worden de nesten van de rups gefixeerd, waarmee direct de overlast van brandharen wordt weggenomen en voorkomt het een verdere uitbreiding van de rupsenpopulatie. Andere rupsen worden hiermee gespaard en ook de voedselbron voor de natuurlijke vijanden kan blijven bestaan. Het product is drie jaar geleden ontwikkeld en wordt geproduceerd uit aardappelzetmeel dat is omgezet tot een glucose. De Duitsers noemen het dan ook ‘bestrijding met suiker’. Het kan plaatselijk ingezet worden door eigen personeel van bijvoorbeeld een camping, maar ook door gemeentelijk groenbeheer.

Onderzoek

Volgens het Oisterwijkse B-team lid Frans Kapteijns gaat de voorkeur nog steeds uit naar het laten toenemen van een bio diverse begroeiing onder de bomen, zorgen voor afwisseling in boomsoorten en het bevorderen van de natuurlijke vijanden zoals vogels middels het plaatsen van nestkasten. ‘Maar het werken met Catefix is 1000 maal beter dan spuiten met Xentari.’ Diverse onderzoeken in de afgelopen jaren geven tot op heden een positief resultaat. Een woordvoerder van het Oisterwijkse college (burgemeester en wethouders) laat weten: ‘Het product Catefix was nog geen bekend product ter bestrijding van de Eikenprocessierups. We gaan de onderzoeken en resultaten dit jaar volgen.’