uitgelicht

Beeldbank Oisterwijk: Gloednieuw Staalbergven


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

1969 – een gloednieuw buitenbad Staalbergven

Wat een pech, prachtig weer en dan gooit chloorlekkage roet in het eten; koffiedik kijken hoelang het gaat duren voor er weer gezwommen kan worden in de blauwe buitenbaden van het Staalbergven.

Plezier alom in het in 1969 gloednieuwe buitenbad van het Staalbergven
(Fragment uit de film van Peter van Hout)

In het ven zal al jarenlang gezwommen zijn vóór er in 1908 door de VVV officieel toegangsbewijzen werden uitgegeven. De verwarmde chloorbaden -het diepe, ondiepe en kleuterbad- lieten toen nog meer dan zestig jaar op zich wachten. De opening op 28 mei 1969 werd onder anderen verricht door burgemeester Bart Funk. Het natuurbad bleef populair, maar ook de fonkelnieuwe, felblauwe baden werden door velen omarmd!

8mm-filmer Peter van Hout bezocht in de zomer van 1969, kort na de opening, met zijn twee broers en enkele jeugdvrienden de nieuwe baden van het Staalbergven. Zij schoten dit schitterende filmdocument van het immens populaire Oisterwijkse openluchtbad dat op hoogtijdagen soms meer dan 12.000 bezoekers op een dag wist te trekken!

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk