ondernemers

App met wandelroute langs Oisterwijkse Struikelstenen (+ Film)


4 Mei wordt aansluitend aan de herdenkingsplechtigheid bij het Bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg, de digitale struikelstenenwandelroute gelanceerd.

Donderdag 14 oktober werden de laatste van 46 Struikelstenen gelegd (Foto: Oisterwijk in Beeld – Henk van der Rijke).

Om Joodse slachtoffers van de holocaust te herdenken plaatste Werkgroep Struikelstenen Oisterwijk sinds 2019 struikelstenen bij het laatste woonhuis van de getroffenen van waaruit zij door de Duitse bezetter zijn weggevoerd. In totaal zijn er op 10 verschillende locaties 23 struikelstenen geplaatst. Werkgroep Struikelstenen Oisterwijk rondde haar werkzaamheden af en vroeg aan Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) of de struikelstenenwandelroute kan worden opgenomen in de ‘Oorlog in Oisterwijk’-app.

In deze Oorlog in Oisterwijk-app stonden tot op heden twee wandelroutes ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Oisterwijk met informatie, foto’s en beelden uit de Oisterwijkse speelfilm Schaduwspel. Deze app is vanaf heden uitgebreid met een derde tocht: de struikelstenenwandelroute. Beide organisaties werkten afgelopen periode samen om de wandelroute qua vorm en materiaal geschikt te maken voor de app.

Ter markering van het startpunt wordt op 4 mei door burgemeester Hans Janssen samen met de voorzitter van de Werkgroep Struikelstenen Oisterwijk Sjef van den Bijgaart en voorzitter Oisterwijk Verbeeld(t) Kees van Dongen een plaquette met QR code onthuld. Door de QR-code te scannen kan gemakkelijk met de struikelstenenroute worden aangevangen.

Op de route van de twee andere Oorlog in Oisterwijk-wandelingen worden eveneens plaquettes geplaatst. Dat zal gebeuren op het terrein van het Natuurtheater en bij het Oorlogsmonument aan de Spoorlaan. 4 Mei is om te herdenken; stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De app levert hieraan een concrete, hedendaagse bijdrage, toegankelijk in een vorm voor jong en oud.

Op 5 mei zullen vrijwilligers van Werkgroep Struikstenen Oisterwijk en Stichting Oisterwijk verbeeld(t) van 10.30 uur tot 14.30 uur aanwezig zijn bij het Bevrijdingsmonument -het beginpunt van de Struikelstenenroute-, het Natuurtheater en het Oorlogsmonument om informatie te verstrekken. Het is actueler dan ooit om ons bewust te zijn dat vrijheid en vrede van onschatbare waarde zijn voor ieder mens!