uitpunt

Zeldzame Wilde Kievitsbloem uit Oisterwijk op landelijke televisie


Vrijwillig boswachter Frans Kapteijns kan bevestigen; dit is heel bijzonder! Zo bijzonder dat er een filmploeg van Goedemorgen Nederland voor naar Oisterwijk kwam.Daar werd meteen ook een witte variant ontdekt.

De zeldzame Wilde Kievitsbloem (Foto: Ton Kuyten)

Deze week trof Ton Kuijten de Wilde Kievitsbloem aan in Oisterwijk. Deze zeldzame bloem is te koop in tuincentra, maar komt maar zelden voor in het wild. ‘Ik heb gelezen dat het zaadje er 8 jaar over doet om tot bloem te komen. Deze bloem is werkelijk prachtig om te zien.’ Frans Kapteijns bevestigde dat. ‘De plant is inderdaad zeldzaam en de groeiplaatsen gaan steeds verder achteruit. Zaad heeft 8 jaar nodig om zich te ontwikkelen en als de bodem slecht is gebeurt dat dus niet.’ Volgens Frans zou het kunnen dat het schoonmaken van de Voorste Stroom jaren terug nu zorgt voor deze ontwikkeling. ‘Zelf heb ik bij de Voorste Stroom drie geleden een andere wilde (inheemse) plant ontdekt, de brede orchis.’

Frans geeft uitleg aan de kijkers van Goedemorgen Nederland (Foto: Lotte Vinke).

Op TV

De inzending van Ton en ons bericht daarover was voor zowel onze lokale LOVO alsmede voor de landelijke Goedemorgen Nederland aanleiding samen met Frans een opname te maken. Stagiaire Lotte Vinke (15) ging mee voor het maken van de foto (links).

Beide uitzendingen zijn deze week te zien. Zo ook de tweede bijzondere vondst; een witte (zie onder)!!

Klik hier voor de uitzending van Goedemorgen Nederland (kijk na 7 minuten)

En die van LOVO ziet u onderaan dit bericht.

 

De witte variant werd ook aangetroffen (Foto: Ton Kuijten)