themake

Op stage bij boswachter Frans Kapteijns


Mijn naam is Lotte Vinke en ik ben 15 jaar. Ik zit op de middelbare school Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Deze school is voor kinderen die een aandoening hebben, waardoor ze niet naar een gewone school kunnen gaan.

Op bezoek bij Kasteel Maurick (Foto: Lotte Vinke)

Tijdens LOB (Loopbaanbegeleiding) kregen we te horen dat we een week stage moesten gaan lopen. Ik wil graag natuurfotograaf worden. Via een collega van mama kwamen we bij boswachter Frans. Toen ik hoorde dat ik stage moest gaan doen, was ik best wel bang. Omdat ik vanwege mijn autisme en ADHD niet alles goed kan opslaan. En omdat ik iets nieuws ook heel spannend vind. Dat was ook toen ik Frans voor de eerste keer moest bellen, maar daarna voelde ik me opgelucht omdat het me was gelukt!

Samen met boswachter Frans ben ik op veel plaatsen geweest en ik heb heel veel foto’s gemaakt:

1) Bij de viskwekerij De Stroom in Oirschot heb ik foto’s gemaakt van een grote meerval.
2) Door het slechte weer hebben we een rondrit gemaakt langs een paar mooi gebouwen: kasteel Stapelen in Boxtel, kasteel Maurick in Vught en het oude gemeentehuis van Vught.
3) Bij het gemeentehuis van Oisterwijk heb ik binnen en buiten foto’s gemaakt.
4) Huis ter Heide (Natuurbegraafplaats)
5) Bezoekerscentrum Oisterwijk
6) Bij de Oisterwijkse bossen en vennen heb ik foto’s gemaakt van vechtende Canadese ganzen.

Frans geeft uitleg aan de kijkers van Goedemorgen Nederland (Foto: Lotte Vinke).

In deze week heb ik veel geleerd over vogels, die ik nog niet kende, zoals de fazant, aalscholver en boomkruiper. Daarnaast heb ik veel geleerd over planten, waarvan ik nog nooit had gehoord. Heel bijzonder was de ontdekking van een zeldzame bloem in Oisterwijk: de Kievietsbloem. Deze bloem komt wel veel voor in de provincie waarin ik ben geboren, n.l. Overijsel. Maar nu in Oisterwijk is het iets nieuws. Goedemorgen Nederland en LOVO (Locale Omroep Oisterwijk) kwamen er speciaal naartoe om dit te filmen. Voor mij was het ook bijzonder om hiervan foto’s te maken.

Dit verhaal heb ik verteld om te laten zien hoe moeilijk het kan zijn voor kinderen met autisme en ADHD om stage te lopen, vooral in het begin. Maar dat je nog steeds dingen kan doen, die je leuk vind. Het kan ook handig zijn, omdat je dingen makkelijk kan onthouden. Dus als je ergens interesse in hebt, kan je ervoor leren en daar helpt een stage heel goed bij.

 

Onze redactie dankt Lotte voor haar leuke verhaal, en ook voor de mooie foto die ze voor ons gemaakt heeft bij het bezoek van Goedemorgen Nederland. Veel succes met je studie Lotte!