uitgelicht

Leerlingen Durendael winnen Jong Ondernemen


Vier leerlingen van 2College Durendael in Oisterwijk zijn vandaag verkozen tot Junior Company van het Jaar 2022 in de categorie vmbo.

Soapvibe is Junior Company van het Jaar 2022 (vmbo). Op het podium staan (vlnr): jurylid Kim Hiemstra (Broombrush), prijswinnaars Soapvibe, juryleden Wouter Jansen (Flowley) en Jacqueline Jonkhart (QliQ Media) (Foto: Eva Leget).


De scholieren wonnen deze titel met hun bedrijfje Soapvibe. Junior Company van het Jaar is een landelijke prijs die jaarlijks door stichting Jong Ondernemen wordt uitgereikt aan de beste bedrijfjes van middelbare scholieren. Het team van Soapvibe, bestaande uit 14- en 15-jarige ondernemers, verkoopt milieuvriendelijke zeepjes. Tijdens de finale, in de Jaarbeurs in Utrecht, namen de leerlingen uit Oisterwijk het op tegen zeven andere vmbo-teams. Ze werden door een jury beoordeeld op een elevator pitch en presentatie van hun product of dienst. De jury bestond uit Kim Hiemstra (Broombrush), Wouter Jansen (Flowley) en Jacqueline Jonkhart (QliQ Media).

Junior Company
Het afgelopen schooljaar deden bijna 2.000 vmbo-, havo- en vwo-leerlingen mee aan het ondernemersprogramma Junior Company van stichting Jong Ondernemen. Tijdens dit programma richten leerlingen in teamverband een eigen bedrijf op en runnen dit een schooljaar. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Een onderdeel van dit programma is de strijd om de titel Junior Company van het Jaar. Dit jaar schreven zich meer dan 70 teams in voor de competitie. Na een aantal online voorrondes werden er twaalf companies, zes in de categorie vmbo en zes in de categorie havo/vwo, geselecteerd die mee mochten doen aan de online finale op 16 juni.