ondernemers

Kapwachters moeten bomen in Oisterwijk beschermen


Nog elke week worden er in de gemeente Oisterwijk volwassen bomen gekapt. Het B-team (biodiversiteit) wil dat zo veel mogelijk voorkomen en stelt hiertoe ‘kapwachters’ in.

Bomen beschermen ons tegen toenemende plaagdier-, extreme water-, hitte-, en windoverlast. Daarnaast bieden ze een schuilplaats voor veel dieren en insecten en verbeteren ze de bodemgesteldheid. Verder dragen bomen bij aan een gezondere leefomgeving. Daarom wil het B-team Oisterwijk onnodige kap voorkomen. Dat kan ze echter niet alleen! Daarvoor heeft het B-team betrokken inwoners nodig die ‘kapwachter’ willen worden en de bomen in hun directe omgeving willen beschermen.

B-team wil zoveel mogelijk bomen behouden.

Stel je voor… Een computerprogramma staat constant ‘op wacht’ om te bewaken of er vergunningsaanvragen voor bomenkap binnen de gemeente Oisterwijk zijn gedaan. In plaats van teleurgesteld te moeten accepteren dat een boom is verdwenen, omdat je de aankondiging hebt gemist, krijg je automatisch een signaal wanneer het gaat om een boom die minder dan 100 meter van jouw huis staat. Zou je dan, eventueel met hulp van anderen, je willen inzetten om te voorkomen dat deze ‘buurtboom’ wordt omgezaagd? Of ken je iemand anders die zoiets belangrijk en leuk zou vinden? Dit is kort gezegd wat het programma ‘Kapwachter’ al voor de inwoners van de gemeente Vught doet. Al meer dan 60 inwoners zijn daar inmiddels ‘Kapwachter’.

Ook het B-team Oisterwijk heeft het programma nu tot haar beschikking. Wordt de aanvraag van de kapvergunning alsnog doorgezet en wordt door de gemeente een kapvergunning verleend, dan krijgt u opnieuw een melding en vind u op de site van het B-team uitleg hoe u bezwaar kunt maken. Door ‘Kapwachter’ te worden mist u geen enkele aanvraag en bent u er bijtijds bij.

U kunt u aanmelden op www.bteamoisterwijk.nl onder het tabje ‘Kapwachter’. De bijdrage die gevraagd wordt, is om de kosten van het programma te dekken.