uitpunt

Het KVL Velleke: Een beetje wazig


Wekelijks publiceren wij een anekdote uit de Velleke’s, het informatieblad van en voor medewerkers van de KVL van 1975 tot en met 1993. Ze zijn zorgvuldig bewaard door voormalig medewerker Bep van den Berk en geschonken aan de Collectie van Ad Wolfs adr. Zn. Stichting behoud cultureel en industrieel erfgoed Moergestel.

Helaas

Het naambord van KVL kreeg bij de renovatie een plek in het hedendaagse restaurant (Foto: Joris van der Pijll)

Helaas zijn niet alle Velleke’s evengoed uit de drukpers (stencilmachine) gerold. Die van ‘deze week’ is zelfs zo slecht, dat delen onleesbaar zijn. Wat de pret niet mag drukken; het tekent de tijd waarin we lezen; 1976. En in dat jaar zien we verschillende onderwerpen terug, die we vandaag de dag ook nog kunnen herkennen op de KVL.

Straatnamen

In tegenstelling tot anno nu, waren de straten van het KVL-wegennet nog naamloos. Men sprak over ‘de stelconbaan’. Mooi is te zien dat juist deze wegbedekking behouden is op de KVL. De grote betonnen platen met ijzeren rand, die dus Stelconplaat worden genoemd, zijn op een aantal straten en paden hersteld. Daarmee is de industriele look op het KVL terrein behouden. De oude platen dateren, zo blijkt uit dit Velleke, uit mei 1976.

Ook mooi is te lezen, dat het naambord dat vele jaren aan de gevel hing, en bij de herbestemming een plek heeft gekregen in het restaurant, ook uit dit jaar afkomstig is. De letters die destijds gebruikt werden zijn zelfs nog ouder; afkomstig van de ijzeren boog die vroeger boven de entree hing.

Klik en lees hier dit Velleke

Klik hier en lees eerdere edities